Trei grupuri de extremă dreapta vor funcţiona în Parlamentul European

Trei grupuri de extremă dreapta vor funcţiona în Parlamentul European, în urma alegerilor din iunie, faţă de unul prezent în legislatura precedentă.

Parlamentarii acestora sunt împotriva numirii Ursulei von der Leyen pentru al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene şi se vor putea pronunţa la votul de săptămâna viitoare, de la Strasbourg.

Reporter: Ultimul grup de extremă dreapta a fost anunțat oficial aseară și poartă numele Europa Națiunilor Suverane. Acesta a fost format în jurul partidului Alternativa pentru Germania. Are 25 de europarlamentari din opt state membre, astfel că depășește condițiile minime pentru înființarea unui grup nou.

Cel de-al doilea grup, Patrioți pentru Europa, era oficializat la începutul săptămânii și are în centru partidul premierului maghiar Viktor Orban și pe francezii din Adunarea Națională, condusă de Marine Le Pen. Acest grup a absorbit practic vechiul grup europarlamentar de extremă dreaptă Identitate și Democrație și are în acest moment 84 de parlamentari, ceea ce înseamnă că este cea de-a treia forță politică în legislativul comunitar.

În fine, cel de-al treilea grup de extremă dreaptă este cel Conservatorilor și Reformiștilor Europeni, singurul care a supraviețuit la trecerea dintre legislaturi. Este considerat un grup de dreapta mai moderat decât celelalte două și are în centrul său pe Giorgia Meloni, premierul italian./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie