INDEX: Dacă Ucraina pierde războiul, vom pierde cu toţii (Klaus Iohannis)

Important pentru România este ca NATO să mărească prezenţa Alianţei în zona Mării Negre, iar ţara se aşteaptă ca potrivit termenului limită stabilit să primească un alt sistem Patriot antiaerian în schimbul sistemului Patriot donat Ucrainei.
Potrivit MTI, Klaus Iohannis, care participă la summitul NATO, a declarat în faţa ziariştilor români că în ultimii 10 ani România a devenit „dintr-o ţară care cerea ajutor” într-un stat care dispune de suficientă forţă, energie şi capacitate pentru a putea exporta securitate în regiune.
Şeful statului, citat de Agerpres, a precizat că Rusia constituie şi în continuare cel mai mare risc pentru securitatea Europei şi a spaţiului euro-atlantic, iar NATO trebuie să fie pregătit pentru a se apăra. În aprecierea sa, avantajul strategic al alianţei defensive care sărbătoreşte cea de-a 75-a aniversare a existenţei sale rezidă în unitate şi solidaritate, ceea ce s-a văzut foarte clar în anii care au trecut de la debutul agresiunii ruse împotriva Ucrainei.
A relevat de asemenea că România sprijină Ucraina, dar în acelaşi timp aşteaptă un alt sistem de apărare Patriot în schimbul celui donat Ucrainei. După cum a precizat, „Fireşte, nu ne aşteptăm ca acest lucru să aibă loc mâine, dar oricum, în viitorul apropiat. Cred că în compensarea donaţiei noastre aceste sisteme vor fi livrate mai repede”.
Răspunzând la întrebări ale ziariştilor, Iohannis nu a vrut să se lanseze în predicţii referitoare la perioada în care este aşteptată aderarea Ucrainei la NATO, deoarece în această chestiune este nevoie de un consens, iar „nu toate ţările aliate sunt convinse de faptul că acest lucru trebuie să se întâmple urgent”.
Preşedintele român a insistat în acelaşi timp asupra creşterii sprijinului acordat Ucrainei: „Dacă Ucraina pierde războiul, vom pierde cu toţii. Trebuie să-i ajutăm pe ucraineni să nu piardă războiul” – a citat Agenţia Agerpres din declaraţia preşedintelui României./istanesc/cciulu
(Autor: István Pataki)
https://index.hu/kulfold/2024/07/11/haboru-orosz-ukran-konfliktus-kijev-moszkva-volodimir-zelenszkij-vlagyimir-putyin-nato-europai-unio/klaus-iohannis-ha-ukrajna-elvesziti-a-haborut-akkor-mindannyian-veszitunk-/
Traducerea: Imola Stănescu/RADOR RADIO ROMANIA