Discursul domnului Nicolas Warnery, Ambasadorul Franţei în România, cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei

Domnule Prim-ministru,

Doamnelor și domnilor membri ai guvernului și ai parlamentului,

Dragi colegi membri ai corpului diplomatic,

Dragi parteneri și prieteni ai Franței în România,

Dragi compatrioți,

Doamnelor și domnilor,

Bine ați venit la Reşedinţa Franţei !

Vă mulțumesc tuturor și mulțumesc în special domnului Prim-ministru, care ne face onoarea de a fi alături de noi.

Anul 2024 este un an special pentru noi toți.

În primul rând, este un an olimpic: La o sută de ani de la ultimele Jocuri organizate la Paris, în câteva zile se vor deschide Jocurile Olimpice, tot la Paris, urmate, în câteva săptămâni, de Jocurile Paralimpice. O mare sărbătoare a sportului și a prieteniei între națiuni. O ocazie de a ne aminti valorile de care suntem atașați: pacea, fraternitatea, respectul și toleranța. Franţa şi-a dorit ca aceste Jocuri să marcheze progrese în ceea ce privește egalitatea de gen: pentru prima dată în istorie, vor participa un număr egal de sportive şi sportivi. Ele marchează de asemenea și un progres în ceea ce privește accesul persoanelor cu dizabilități: infrastructura olimpică va fi în integralitate accesibilă persoanelor cu dizabilități.

România este o mare națiune olimpică şi a oferit Jocurilor campioni de excepţie. Mulțumesc călduros Comitetului Olimpic și Sportiv Român, precum și campioanelor şi campionilor români care au lucrat alături de noi, în ultimele luni, pentru pregătirea Jocurilor și pentru promovarea valorilor olimpice. De asemenea, mulțumesc guvernului român pentru că va trimite un grup de polițiști și jandarmi care să ajute la buna desfășurare a acestui eveniment. Le doresc mult succes tuturor sportivilor români care care vor pleca peste câteva zile la Paris.

Anul 2024 este, de asemenea, un an crucial pentru securitatea în Europa. Membrii NATO tocmai au sărbătorit cea de-a 75-a aniversare a Alianței Nord-Atlantice la Washington. O spun deseori: Franța, partenerul strategic al României, este mândră și fericită că este națiune-cadru NATO în România și că participă la acest grup de luptă, alături de trupe din Belgia și Luxemburg, pentru a asigura, alături de România și de aliați, apărarea flancului de sud-est al Alianţei. Militarii Forţei Aigle se antrenează temeinic şi sunt pregătiți. Îi salut pe soldații francezi dislocați de doi ani și jumătate pe teritoriul României, şi în mod special pe cei care sunt alături de noi în această seară. Aş vrea să reamintesc că, în urmă cu numai câteva săptămâni, a avut loc o ceremonie în cadrul căreia zona din tabăra militară de la Cincu în care sunt instalați soldaţii francezi a fost numită „Tabăra General Berthelot”. Nu uităm istoria și suntem aici pe termen lung.

În fața agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei și a manevrelor de destabilizare a țărilor din regiune, trebuie să rămânem uniți și mobilizați, solidari cu Ucraina și Republica Moldova.

Anul 2024 este și un an important pentru Europa, cu alegerile europene de acum o lună și cu deschiderea, în urmă cu câteva zile, a negocierilor de aderare a Ucrainei și Republicii Moldova la Uniunea europeană. Odată cu aceste negocieri de aderare începe un nou capitol din istoria Uniunii, pe care îl vom scrie împreună. Următoarele Summit-uri ale Comunității Politice Europene din Regatul Unit și din Ungaria ne vor permite, de asemenea, să avansăm, într-un format mai larg decât cel al Uniunii europene (UE), în apărarea valorilor noastre comune. În ceea ce priveşte continuarea consolidării Europei, România beneficiază de sprijinul deplin al Franţei pentru a intra cât mai repede în spaţiul Schengen şi cu frontierele terestre, după ce pe 31 martie a intrat în spaţiul de liberă circulaţie cu cele maritime şi aeriene, ceea ce ne bucură.

Anul 2024 este, de asemenea, un an cheie pe drumul aderării României la OCDE. Şi în acest domeniu, România poate conta pe sprijinul deplin al Franţei.

Anul 2024 este şi un an special pentru francofonie, cel de-al 19-lea Summit al Francofoniei fiind organizat la Villers-Cotterêts, în luna octombrie. Repet și cred, alături de colegii și prietenii din Grupul ambasadorilor și instituțiilor francofone: Francofonia este și trebuie să rămână vie și deschisă lumii; ea reprezintă un spaţiu de dialog şi schimburi în toate domeniile. Salut forța francofoniei universitare din România, cu peste 100 de filiere ale Agenţiei universitare a Francofoniei (AUF), inclusiv filierele de medicină și Colegiul Juridic.

Anul 2024 este, de asemenea, un an bilateral consistent, cu centenarul Institutului Francez din România, marcat de o serie întreagă de evenimente pe tot parcursul anului. Această aniversare marchează 100 de ani de cooperare culturală, artistică, academică, educativă și științifică care a aprofundat legăturile dintre cele două țări și a creat o relație unică între ele. Salut, de asemenea, cele două școli franceze din București, care joacă și ele un rol cheie în relația educativă și culturală. Totodată, aş mai vrea să subliniez colaborarea dintre colectivităţile locale române și franceze care, împreună, desfășoară proiecte de cooperare descentralizată, precum și cu societatea civilă din România, plină de viață și dinamism. Toate aceste cooperări contribuie zi de zi la dezvoltarea prieteniei vechi şi puternice dintre Franţa şi România.

Relația bilaterală este și economică. Salut numeroasele companii franceze sau franco-române, mari sau mici, cunoscute sau mai puțin cunoscute, care contribuie, în fiecare zi, la consolidarea legăturilor noastre economice.

Și doresc să mulțumesc călduros actorilor relației economice: Consilierilor de Comerț Exterior, Camerei de Comerț Franco-Române (CCIFER), French Tech, cluburilor francofone de afaceri din provincie și tuturor companiilor care ne ajută și ne susțin. Mulțumesc companiei care găzduiește o parte din echipa Institutului francez din Bucureşti, a cărui clădire este în renovare, și ne oferă un ajutor valoros, şi mulţumesc tuturor celor care organizează evenimente împreună cu ambasada, Business France sau Institutul și care susțin proiectele noastre pe tot parcursul anului. Și le mulțumesc, desigur, sponsorilor recepției din această seară, care ne-au susținut și anul acesta.

Aș dori să închei prin a saluta echipele Ambasadei, Institutului și Business France, care sunt pe deplin conștiente de provocările perioadei pe care o trăim şi care sunt pe deplin dedicate misiunii lor. Este o mare plăcere pentru mine să lucrez alături de acestea.

Și în final mulțumesc echipei Reședinței și tuturor celor care s-au dedicat organizării acestei recepții.

Trăiască Franţa ! Trăiască România! Trăiască prietenia franco-română!

*

Recepția de Ziua Naţională a Franţei

12 iulie 2024

RADOR – 12 iulie