Institutul Național de Statistică a aniversat 165 de ani de la înființarea sa

Institutul Național de Statistică a aniversat astăzi 165 de ani de la înființarea sa, în vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Statistica oficială se bucură la nivel internațional de un prestigiu ridicat. INS a încheiat printre primele capitole din procesul de aderare la Uniunea Europeană, iar acum cei de la statistică lucrează la aderarea țării noastre la OECD.

Repoter: Ancuța Cocoroveanu – Evenimentul a fost deschis de președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei, care a declarat că instituția pe care o reprezintă, împreună cu Banca Națională a României, sunt în grafic pentru a depune raportul la Consiliul de Statistică și Guvernanţă Statistică al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru îndeplinirea tuturor obligaţiilor.

Tudorel Andrei: Statistica din România a negociat și a încheiat două dosare fundamentale pentru statistica europeană; și un alt argument, ele pot fi mult mai multe, Institutul Național de Statistică împreună cu Banca Națională sunt în grafic pentru a depune raportul la Consiliul de Statistică și Guvernanță Statistică al OECD pentru îndeplinirea tuturor obligațiilor. Aici vă pot spune cu toată convingerea că anul viitor în primul consiliu vom îndeplini această obligație, cu toate greutățile /pe/ care le avem, dar este o obligaţie de țară, cu toți am înțeles că trebuie să ne îndeplinim această misiune. Să ştiți că nu este simplu, pentru că rigorile din statistică sunt extraordinare. Nu există toleranţă pe anumite chestiuni legate de statisticile europene. Şi, practic, asta înseamnă în jur de 95% din statisticile pe care noi le producem.

Reporter: Mesajul președintelui României, Klaus Iohannis, a fost că aportul statisticii este incontestabil. Fiecare decizie fundamentală de politică publică sau fiecare strategie de afaceri se bazează pe munca specialiștilor din statistică. De aceea a decis decorarea Institutului Național de Statică cu Ordinul „Meritul Cultural”, categoria H „Cercetarea științifică” în grad de Comandor, o distincție care reflectă atât recunoaşterea performanțelor specialiștilor în statistică, dar și îndemnul de a accelera direcţia actuală de modernizare a institutului.

Statistica ne oferă informații necesare pentru a stabili priorități și pentru a aloca fondurile publice în acele domenii care au cea mai mare nevoie de sprijin, a afirmat ministrul finanțelor, Marcel Boloș, care a subliniat că Institutul de Statistică este de 165 de ani principalul generator de date statistice oficiale orientate spre atingerea unor performanțe recunoscute în plan intern, dar și internațional, comparabile cu celălalte state membre ale Uniunii Europene.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că Banca Centrală continuă să fie unul dintre cei mai mari consumatori de informații statistice. Potrivit acestuia, atribuțiile BNR nu ar putea fi îndeplinite în condiții optime fără analize și previziuni, care sunt bazate pe datele statistice ale Institutului Național de Statistică.

La Institutul Național de Statistică lucrează peste 1.900 de statisticieni, iar cei cu experiență de peste 40 de ani în instituție au fost astăzi premiați pentru activitatea remarcabilă adusă statisticii oficiale./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 12 iulie