În Grecia, afluxul de turiști pune presiune asupra siturilor istorice

În contextul protestelor din mai multe orașe europene față de efectele generate de industria turismului asupra prețurilor, în Grecia au apărut date care relevă că afluxul de turiști pune presiune asupra siturilor istorice.

Pe de altă parte însă, turismul reprezintă un sector cheie al economiei elene și aduce 25% din produsul intern brut al țării. Michaela Lambrinidou ne spune mai multe de la Atena.

Reporter: În tot mai multe orașe europene, populare în rândul turiștilor, edilii încep să recurgă la măsuri pentru a limita numărul vizitatorilor, astfel încât să protejeze patrimoniul cultural, dar și să le asigure localnicilor liniștea.

Un recent raport al Parlamentului European evidențiază riscurile care apar pentru economia Greciei din cauza turismului de masă și avertizează că țara se află în pragul unei crize economice din cauza suprasolicitării industriei turistice. Raportul a fost publicat în presa internațională și elenă, precum „British Mirror”, „Pravda” şi Broad News. Potrivit surselor citate, în raportul întocmit despre Grecia, comisia Parlamentului European evidențiază necesitatea unei reforme radicale a produsului turistic, estimând că actualul model de turism nu este durabil și ar putea duce la un colaps al sectorului turistic, dar și a unei mari părți a economiei grecești în următorii zece ani. Realitatea este că creșterea numărului de turiști pune presiuni asupra siturilor istorice de interes cultural, precum Acropole și de aceea anul acesta autoritățile elene au fost nevoite să impună restricții temporare asupra vizitelor, dar și a numărului zilnic de vizitatori.

Raportul mai subliniază rolul critic și sensibil al industriei turismului în economia Greciei, un sector cheie care reprezintă 25% din produsul intern brut al țării. Dar dezvoltarea lui provoacă serioase probleme de mediu, cum ar fi lipsă de apă potabilă și de electricitate. Modul în care sunt gestionate apa și energia, îngrijirea siturilor culturale și istorice, dar și păstrarea în bune condiție a zonelor de coastă sunt sectoare în care apar probleme uriașe. Coastele grecești au fost și ele afectate, deoarece sosirile necontrolate au cauzat probleme uriașe mediului înconjurător și ecosistemelor.

Comisia a cerut dezvoltarea unui model durabil pentru sectorul turismului din Grecia, argumentând că în prezent există o lipsă de viziune și de strategie. Pentru a rezolva aceste probleme, este necesară dezvoltarea unui model de turism durabil care să echilibreze interesele societății și beneficiile economice.

Sentimentul general în rândul cetățenilor este că zonele de coastă și utilizare a lor publică sunt din ce în ce mai amenințate de dezvoltare a turistică imprudentă și uneori arbitrară, se mai subliniază în același raport. Ca urmare a numărului tot mai mare de vizitatori, multe locații grecești insulare și continentale se confruntă cu o cerere crescută de cazare temporară, care duce însă la o lipsă tot mai mare de locuințe de închiriat pe termen lung pentru populația autohtonă, așa cum se întâmplă de altfel și la Atena, unde înnoptările în spațiile de cazare în stil Airbnb reprezintă astăzi peste 40% din capacitatea de cazare, creând mari probleme localnicilor./gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 iulie