Orbán le-a transmis liderilor UE planul său de reglementare a conflictului din Ucraina

Planul de pace al prim-ministrului Ungariei, Viktor Orbán, referitor la reglementarea conflictului din Ucraina, bazat pe evaluarea realistă a situației, pe obiective și termene realiste, se află pe masa tuturor liderilor Uniunii Europene, a declarat directorul politic al premierului ungar, Balázs Orbán, într-un interviu pentru ziarul Magyar Nemzet.

„Evaluarea realistă a situației, obiective realiste și un grafic adecvat – iată pe ce se bazează abordarea noastră”, a spus Orbán. După cum a declarat acesta, nu trebuie supraestimat rolul Ungariei, dar nu trebuie nici subestimat faptul că Orbán a reușit în două săptămâni să aibă o serie de întâlniri pentru care alţi lideri ar trebui să aştepte ani de zile. După cum a afirmat Balázs Orbán, Budapesta va folosi întreaga perioadă a președinției Consiliului UE „pentru crearea condițiilor pentru convorbirile de pace”, înaintând spre examinare „inițiative politice”.

„Prim-ministrul Ungariei i-a informat detaliat pe liderii UE în legătură cu vizitele sale. Aceste deplasări au fost foarte importante, întrucât în acest moment țara noastră este singura țară care dispune de informații proaspete și concrete despre cum gândesc părțile beligerante și cei mai importanți jucători-mediatori și cum se poate manevra între diferitele interese”, a declarat politicianul. Dacă Europa se raportează serios la pace, ea poate crea un plan care are „măcar o șansă minimă de realizare”, a subliniat Orbán./snicolau/schelaru

www.ria.ru – 15 iulie