Europenii, alarmaţi de perspectiva ca J. D. Vance să devină vicepreşedinte al SUA

În februarie, elita politică și miniştrii europeni de externe au auzit direct de la senatorul J.D. Vance despre opoziția sa față de ajutorul militar pentru Ucraina și avertismentul său clar că Europa va trebui să se bazeze mai puțin pe SUA pentru a se apăra.

Dacă aceste comentarii de la Conferința anuală de securitate de la München au fost un prim semnal de alarmă, îngrijorările au sporit acum pe tot continentul european, după ce republicanul Donald Trump l-a ales pe dl Vance drept candidat la vicepreședinție pentru alegerile din noiembrie. „Selectarea lui drept candidat este îngrijorătoare pentru Europa”, a declarat Ricarda Lang, co-lideră a Partidului Verzilor Germani care face parte din guvernul cancelarului Olaf Scholz, care a participat la o discuție cu J. D. Vance la Munchen. Alegerea acestuia a stârnit în Europa temeri că în cazul în care Donald Trump se va întoarce la Casa Albă, va renunța sau va reduce sprijinul SUA pentru administraţia de la Kiev și va împinge Ucraina în negocieri de pace care ar oferi Rusiei o bucată substanțială din teritoriul ucrainean și l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin să înceapă alte aventuri militare.

Această opinie a fost susținută de o scrisoare adresată liderilor UE de premierul ungar Viktor Orban, care l-a vizitat pe Donald Trump săptămâna trecută. Viktor Orban, un aliat al lui Donald Trump, a declarat că fostul președinte va fi „gata să acționeze imediat ca un mediator de pace” dacă va câștiga alegerile în noiembrie. Ricarda Lang a scris pe reţeaua socială X că J. D. Vance a spus foarte clar la München cât de repede el și Donald Trump vor „preda Ucraina lui Putin”. La conferința de la München, dl Vance a spus că preşedintele Putin nu reprezintă o amenințare existențială pentru Europa, iar americanii și europenii nu pot furniza suficiente muniții pentru a învinge Rusia în Ucraina. El a sugerat că prioritățile strategice ale SUA se află mai mult în Asia și Orientul Mijlociu. „Există o mulțime de băieți răi peste tot în lume. Și sunt mult mai interesat de unele dintre problemele din Asia de Est acum decât sunt în Europa”, a spus el la conferință. Vorbind într-un podcast cu aliatul lui Donald Trump, Steve Bannon, în 2022, dl Vance a spus: „Nu-mi pasă cu adevărat ce se întâmplă în Ucraina într-un fel sau altul”. La München, el a pledat pentru o „pace negociată” și şi-a exprimat convingerea că Rusia doreşte să vină la masa negocierilor.

Această poziție este în contrast puternic cu punctul de vedere al majorității liderilor europeni, care susțin că Occidentul ar trebui să continue să sprijine masiv Ucraina din punct de vedere militar și că Vladimir Putin nu ar fi dispus să se angajeze în negocieri serioase. Dl Vance a votat, de asemenea, împotriva unui proiect de lege de finanțare americană pentru Ucraina, care a fost aprobat în cele din urmă în luna aprilie. Într-un articol de opinie din „New York Times” în care își justifica votul, el a susținut că autorităţile de la Kiev și Washington trebuie să abandoneze obiectivul Ucrainei de a reveni la granițele sale cu Rusia din 1991. Nils Schmid, purtătorul de cuvânt al Partidului Social Democrat al cancelarului Scholz, a spus că l-a observat pe J. D. Vance la München și a ajuns la concluzia că senatorul se consideră purtătorul de cuvânt al lui Donald Trump. „Adoptă o atitudine și mai radicală față de Ucraina decât Trump și vrea să pună capăt sprijinului militar”.

În ceea ce privește politica externă, „este mai izolaționist decât Trump”, a declarat Nls Schmid pentru Reuters. Dar unii europeni au avertizat să nu se tragă concluzii premature despre J. D. Vance, care s-a născut într-o familie săracă din sudul Ohio. „J.D. Vance este un creștin devotat, iar circumstanțele copilăriei lui îmi dau mare speranță că el, la fel ca și președintele Mike Johnson, va ajunge la concluzia că sprijinul SUA pentru Ucraina este singura opțiune”, a declarat Melinda Haring, consilier principal al Razom pentru Ucraina, o organizație de caritate cu sediul în SUA care pledează pentru Ucraina. „Deși Vance s-a exprimat ferm împotriva Ucrainei, el nu a ocupat o funcţie de top și, în calitate de vicepreședinte, mă aștept să-i văd părerile evoluând”.

Unii diplomați au avertizat, de asemenea, că alegerile din SUA sunt departe de a se fi terminat. „Trebuie să încetăm să creăm o profeție care se auto-împlinește. Trump nu a câștigat și Biden nu a pierdut”, a spus un diplomat francez. În Ucraina, politicienii s-au ferit să-l critice deschis pe senatorul Vance, deoarece ar putea avea de-a face cu el în calitate de vicepreședinte al SUA. Dar unii au recunoscut că sunt îngrijoraţi. Oleksii Honcearenko, un parlamentar din partidul de opoziție Solidaritatea Europeană, a declarat că l-a întâlnit pe dl Vance la conferința de la München și l-a găsit îl vede ca pe „un om foarte inteligent și calculat”. „Există vreo îngrijorare cu privire la declarațiile lui Vance? Desigur. SUA este cel mai mare și cel mai important aliat al nostru”, a declarat el pentru Reuters. „Trebuie să rămânem aliați și să arătăm SUA că Ucraina nu numai că are nevoie de ajutor, ci se poate ajuta singură”. Marian Zablotskîi, un deputat din partidul președintelui Volodimir Zelenskiy, a susținut că Rusia dăunează intereselor SUA pe mai multe fronturi. El a spus că orice politician american care urmărește o agendă America First „nu va fi niciodată pozitiv față de Rusia”./opopescu/schelaru

REUTERS – 16 iulie