2024. július 17

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter zöldenergia-tárolói fejlesztéseket jelentett be

Sebastian Burduja energiaügyi miniszter jövő év végéig legalább 2500 megawattóra, 2026-ig pedig több mint 5000 megawattóra összkapacitású zöldenergia-tárolói fejlesztéseket jelentett be. Románia az elsők közé került Európában a szélenergia- és a napenergia-termelés terén. Ezekben a napokban a nagy hőség miatt túlterhelt országos energiarendszer bebizonyitotta, hogy, bár rendelkezünk szél- és napenergia-termelői képességekkel, ezekből nem profitálhatunk ilyen válságos időkben, mivel a megtermelt energiát nem tudjuk tárolni. Mi több, az elosztóhálózatok is elavultak, mivel az állam három évtizede rendkívül keveset fektetett be a nemzeti energiarendszerbe, mondta az illetékes miniszter, aki ugyanakkor közölte azt is, hogy a helyzet változás előtt áll, hiszen több mint 13 milliárd eurót hivtunk le e célra a tavaly. Ezenkivül az Orszáhos Helyreállitási Alapból 80 millió eurót különítettek el, amelyből 1800 megawatt akkumulátoros tárolókapacitásra kötnek szerződéseket, ősszel pedig 150 millió eurós forrásból további tárolási projektek indulnak. Ezeket az összegeket kimondottan a cégeknek szánják, és egyelőre még nem hirdették meg a projekteket a több mint 140 000 egyéni termelő-fogyasztók számára. A miniszter pontosításai azt követően hangzottak el, hogy tegnap Marcel Ciolacu kormányfő bírálta az általa meg nem nevezett energetikai illetékeseket, akiknek szerinte nincs egyértelmű elképzelésük a zöldenergia-tárolási terület fejlesztéséről.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

A nagy szárazság miatt jelentősen csökkent a lakosság rendelkezésére álló vízkészlet

A nagy szárazság miatt jelentősen csökkentt a lakosság rendelkezésére álló vízkészlet, ezért több megyében, több száz településen kellett intézkedni. Eső hiányában a felszíni vízszintek csökkentek, a talajvízkészletek pedig fokozatosan fogynak, ami egyre nehezebbé teszi ezen erőforrás napi fogyasztásra való hozzájutását. A szárazság okozta természetes vízhiány mellé a túlzott, sokszor meggondolatlan fogyasztás is hozzáadódik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

A hatóságok az áram- és vízfogyasztásra figyelmeztetnek

Országszerte tovább tart ugyan a nagy hőség, de északon több megyében már narancssárga hőségriasztás van érvényben. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint tegnap Botoșani megyében a nagyon magas hőmérséklet miatt egy személy életét vesztette. A hatóságok az áram- és vízfogyasztásra figyelmeztetnek. Az egészségügyi miniszter online munkaülést hívott össze a kórházakban jelentett áramkiesések kezelésére. Bukarestben például tegnap a Fundeni kórházban több órán keresztül nem volt áram. Mi több, egyes egészségügyi osztályok az energiafogyasztást igénylő procedúrákat éjszaka végzik. Az Energiaágazat Nyári Parancsnoksága az elosztóhálózatok állandó felügyeletét rendelte el az esetleges incidensek gyors orvoslása érdekében. Ugyanakkor a hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy felelősen használják az áramot, és kerüljék a túlzott esti fogyasztást. Különösen az ajánlják a lakosságnak, hogy ne használjon nagyméretű készülékeket, például mosógépet, a klímaberendezéseket pedig ne állitsák magasabb hőmérsékletre 26 Celsziusz-foknál az elektromos hálózat túlterhelésének elkerüléséért. A hatóságok  felszólították a lakosságot arra is, hogy takarékoskodjon a vízzel, megtiltották a kertek öntözését és az úszómedencék feltöltését. Már csaknem 300 településen vezették be a vízkorlátozást és adagolást. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Szerdán szervezik meg a tanári versenyvizsgát

Több mint 37 500-an jelentkeztek a címzetes tanári állásokra kiírt versenyvizsgára, közülük több mint 6 800-an idei végzősök. Az írásbeli vizsga szerdán 9 órakor kezdődik az erre kijelölt 114 vizsgaközpontban. A vizsgafeladatok megoldására négy óra áll a résztvevők rendelkezésére, amely speciális esetekben (különböző fogyatékkal élő vizsgázók esetében) meghosszabbítható egy-két órával, tájékoztatott kedden a tanügyminisztérium. Az első eredményeket július 23-án, majd az óvás utáni eredményeket július 31-én teszik közzé. A helyek elosztása augusztus 1-6. között történik. A tárca adatai szerint országszerte 9 933 határozatlan idejű pedagógusi álláshely vár betöltésre, ezek közül 7 279 városon, 2 454 pedig vidéken.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Megkezdődött az aszfaltjavítás a Brăila hídon

A Brăila hídon megkezdődött az aszfaltjavítás, a munkálatokat augusztus 31-ig kell befejezni. Az aszfaltszőnyegen mély barázdák voltak, amely helyenként beszakadt. A Brăila mellett egy évvel ezelőtt megépült dunai híd felavatása óta ez a negyedik burkolat. Az közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) tájékoztatása szerint az új aszfaltszőnyeget először a Tulcea – Brăila úton öntik le, majd a Brăila – Tulcea úton folytatódik. A CNAIR képviselői holnap a Webuild többségi részvényesével és vezérigazgatójával, Pietro Salinivel tárgyalnak a dunai függőhíd műszaki helyzetének tisztázása érdekében.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.17)

Rozália Gănciulescu – RADOR