Serghei Lavrov a făcut apel la respectarea principiului „niciun cuvânt despre Palestina fără Palestina”

Rusia cere ca negocierile privind soluționarea conflictului israeliano-palestinian să se ghideze după principiul „nici un cuvânt despre Palestina fără Palestina”, a declarat astăzi ministrul de externe al Federaţiei Ruse, Serghei Lavrov.

„Suntem convinși că palestinienii sunt capabili să își determine viitorul fără amestec din afară, oricât ar vrea cineva să hotărască totul pentru ei și împotriva voinței lor. Acest lucru este valabil, fiindcă veni vorba, și pentru viitorul Gazei, ca parte integrantă a statului palestinian. Știm cu toții ce contacte de culise se fac, ce planuri se pun la cale, care hotărăsc dinainte viitorul atât al Gazei, cât și al întregului stat palestinian, deși acolo (în discuțiile din culise – n. RIA) practic, nu este vorba despre un stat. Consider că toți trebuie să respectăm principiul ‘nici un cuvânt despre Palestina fără Palestina’, a declarat Lavrov la ședința Consiliului de Securitate al ONU.

El a subliniat că Rusia se pronunță în favoarea încetării imediate a focului în Fâșia Gaza, care face posibilă eliberarea ostaticilor israelieni din prizonieratul Hamas. Lavrov a făcut, de asemenea, apel la asigurarea unui acces umanitar sigur și adecvat la toate victimele și cei aflați în nevoie./snicolau/dsirbu

www.ria.ru – 17 iulie