Primele măsuri de securitate pentru Jocurile Olimpice de la Paris

RADOR ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 iulie) – „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – La Paris, intră, de joi, în vigoare, primele măsuri de securitate pentru Jocurile Olimpice. Alerta este maximă, mai ales că ceremonia de deschidere, pe 26 iulie, nu va avea loc pe un stadion, ci pe fluviul Sena, cu spectatori pe cheiuri şi poduri. Corespondentul RRA Daniela Coman transmite că 45.000 de membri ai forţelor franceze de ordine plus, 1.900 de poliţişti din 49 de ţări au grijă ca deschiderea olimpiadei şi jocurile să se desfăşoare fără probleme.
Reporter: În centrul Parisului au fost delimitate perimetre de securitate, în care accesul le este permis doar posesorilor de cod electronic QR obținut de la Ministerul de Interne. Circulația autovehiculelor este puternic restricționată în zonele securizate pentru ceremonie, precum și în apropierea stadioanelor temporare amplasate în plin oraș pentru anumite competiții. Un centru sofisticat de supraveghere electronică va registra orice gest suspect, un dispozitiv de 140 de drone va urmări din aer, iar un sistem antidrone va distruge orice aparat reperat în sectorul interzis. Forțele de ordine vor patrula în tot orașul și în mijloacele de transport în comun. Au fost verificate toate persoanele care vor fi prezente la jocurile olimpice și chiar locuitorii din imobilele de pe parcursul ceremoniei de deschidere. Ministrul de interne, Gérald Darmanin, a asigurat ieri că acest cel mai mare eveniment mondial al anului va fi un succes.
Gérald Darmanin: Toate ameninţările au fost luate în calcul, pentru că riscul există. Dar vreau să vă asigur că acum, în Franța, el a fost redus la minimum.
Reporter: Autoritățile sunt încredințate că de buna desfășurare a Jocurilor Olimpice Paris 2024 depinde imaginea Franței în lume, prima destinație turistică mondială, dar și țara care a plătit cel mai tragic tribut terorismului islamist, aproape 300 morți și sute de răniţi în ultimii 10 ani./RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI/rpatulea/asalar