Parlamentul European decide dacă Ursula von der Leyen va mai conduce Comisia Europeană

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (18 iulie) – „Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Parlamentul European decide astăzi dacă Ursula von der Leyen va mai conduce Comisia Europeană. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu știe de ce nu mai sunt sigure cele 361 de voturi de care von der Leyen are nevoie pentru un al doilea mandat.
Reporter: Informațiile privind calculele și variantele de rezervă s-au intensificat după ce Curtea Europeană de Justiție a comunicat faptul că executivul european nu a comunicat suficiente informații în cazul vaccinurilor anti-COVID, speță care o vizează direct pe von der Leyen. Verzii europeni, cei care au adus cazul în fața Curții, au o părere împărțită în privința susținerii Ursulei von der Leyen.
Nicolae Ștefănuță, membru al Verzilor și vicepreședinte al Parlamentului European: Noi avem o întâlnire cu Ursula von der Leyen, până atunci nu ne vom pronunța în a o susţine sau nu. Ce pot să spun este că la începutul săptămânii, da, are o atitudine favorabilă, chiar majoritar bine unei noi Comisii.
Reporter: Imediat după verdictul Curții Europene de Justiție, informațiile despre alți posibili candidați pentru președinția Comisiei au reapărut. În discuție ar fi premierul grec sau cel croat, deși conform presei din ambele țări acestea nu sunt variante credibile. Chiar numele președintelui României a apărut din nou, dar asta doar în presa românească. O altă informație a vizat o așa-zisă ședință de criză în interiorul popularilor europeni, de unde provine și Ursula von der Leyen.
Siegfried Mureșan, europarlamentar român, vicepreședinte al popularilor europeni: Infirm orice scenariu potrivit căruia ar fi existat ședințe de criză şi s-ar fi discutat despre posibili înlocuitori ai Ursulei von der Leyen.
Reporter: Mai mult, social-democrații europeni, cei care o susțin de asemenea pe Ursula von der Leyen, afirmă că votul de marți pentru vicepreședinții Parlamentului a fost un test care a confirmat unitatea majorității parlamentare la vot.
Victor Negrescu, social-democrat, vicepreședinte al Parlamentului European: Există o majoritate clară pentru susținerea Ursulei von der Leyen. Va fi un vot strâns.
Reporter: Singurele grupuri care vor vota în bloc împotriva ei vor fi cele de extremă dreaptă, precum și extrema stângă./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/asalar