Meteorologii au emis o avertizare de instabilitate atmosferică, iar țara se resimte după valul de temperaturi extreme

Realizator: Alina Bordeiașu – Aproape toată țara este vizată de un cod galben de instabilitate atmosferă, valabil de joi până vineri dimineață; în acest interval vor fi intensificări ale vântului și vijelii, grindină, descărcări electrice și ploi torențiale. Sudul țării și capitala rămân însă sub cod roșu de caniculă, temperaturile urmând să urce până spre 40 de grade. Chiar dacă în zilele următoare valul de căldură se va restrânge treptat, efectele temperaturilor extreme se resimt. Incendiile de vegetație sunt tot mai frecvente și afectează suprafețe considerabile. În județul Tulcea, de la începutul acestei săptămâni, peste 900 de hectare de vegetație au luat foc, inclusiv în Deltă. Și în județul Olt au fost aproximativ 10 incendii mari pe zi, la care intervenția pompierilor a fost foarte dificilă, după cum transmite corespondentul RRA Laura Stoican.
Reporter: Sute de hectare de miriști din județul Olt au fost pârjolite în ultimele săptămâni din cauza incendiilor necontrolate și a temperaturilor caniculare.
Alin Băsășteanu, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt: Numai în ultimele 48 de ore, echipajele operative din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt au acționat pentru stingerea a 14 incendii de vegetație uscată și miriști, suprafața afectată fiind de peste 50 de hectare. Conform legislației în vigoare, este interzisă arderea miriștilor, stufului sau vegetației ierboase fără acceptul autorităților pentru protecția mediului și fără informarea serviciilor pentru situații de urgență.
Reporter: De la începutul lunii iulie, s-au înregistrat aproape 70 de incendii de vegetație uscată, suprafața afectată fiind de peste 300 de hectare./RADOR RADIO ROMÂNIA/abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 18 iulie)