Revista presei internaționale – 19 iulie

Indiferent de importanța lor, politicienii sunt cei care atrag cel mai mult atenția presei internaționale, dar, de la caz la caz, motivele diferă.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, ridică noi semne de întrebare, iar candidaturaa sa pentru un al doilea mandat la conducerea țării este din nou pusă în discuție. „Biden are covid”, titrează cotidianul american The Washington Post. Ziarul subliniază că, „într-o declarație oficială, Casa Albă a precizat că Biden prezintă simptome medii ca gravitate și se va autoizola, continuându-și însă activitatea”. Un alt ziar american, The New York Times, afirmă că un cunoscut amfitrion de pe canalul NBC „le-ar fi cerut consilierilor lui Biden să facă ceea ce trebuie, respectiv, să îl ajute să iasă din cursa electorală”. Și tot din Statele Unite, ziarul New York Post susține că, „din dorința de a preveni o revoltă a democraților, președintele Biden contează acum pe sprijinul extremei stângi, în mod egoist, el punându-și propriile interese în fața intereselor și nevoilor țării”.

În Europa însă, presa este mai mult preocupată de victoria electorală a Ursulei von der Leyen, care, ieri (17 iulie), a fost aleasă pentru un nou mandat de cinci ani în funcția de președinte al Comisiei Europene. Deși din țara sa de baștină, ziarul german Frankfurter Allgemeine nu se arată prea entuziasmat, titrând: „O președintă cu voință de fier”, după care adaugă: „Ursula von der Leyen a experimentat totul, cu excepția unui singur lucru: normalitatea”. În Italia, cotidianul Corriere della Sera pare chiar să tragă un semnal de alarmă, titrând: „Ruptură între Von der Leyen și Meloni, acum începe un nou meci”. Ziarul menționează că „Ursula von der Leyen a fost aleasă fără sprijinul partidului Frații Italiei”, al premierului italian Giorgia Meloni. Și tot în Corriere della Sera, europarlamentarul italian Matteo Salvini, din partea Ligii, un partid din nordul Italiei, susține că „votul cetățenilor”, italieni, desigur, „a fost trădat”. Din Franța, cotidianul Le Figaro titrează și el ironic: „Ursula von der Leyen, o hiperpreședintă a Comisiei Europene, campioană în contorsionism”.

Nici ea prea entuziasmată, „europarlamentara română Diana Iovanovici Șoșoacă a apărut cu botniță la discursul Ursulei von der Leyen”. Din ziarul francez Le Monde, care difuzează această știre, mai aflăm că, „la cererea Robertei Metsola, proaspăta președintă a Parlamentului European, Șoșoacă a fost evacuată din sala de ședințe după ce protestat vehement în timpui discurs în sprijinul avortului”. În sfârșit, aceeași eurodeputată română a ajuns și în paginile ziarului spaniol El Pais, care afirmă că „doamna Șoșoacă ar fi acuzat-o pe Ursula von der Leyen că omoară lumea”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR.