Viktor Orbán a publicat raportul privind misiunea de pace

După ce detaliile au ieșit deja la lumină, din motive de claritate și transparenţă, premierul Viktor Orbán a făcut public joi evaluarea sumară și propunerile privind întâlnirile sale cu liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei și Turciei, precum și cu fostul preşedinte american, Donald Trump, pe care le-a transmis președintelui Consiliului European, Charles Michel, în aceste zile, rezultă din propunerea în zece puncte publicată pe site-ul Miniszterelnök.hu.
În cele ce urmează vă trimit o evaluare sumară a discuțiilor mele cu liderii Ucrainei, Rusiei, Chinei și Turciei, precum și cu președintele Donald J. Trump, precum și câteva propuneri de luat în considerare, scrie premierul ungar în întroducerea propunerii sale care cuprinde zece puncte, potrivit site-ului Miniszterelnök.hu.
1.Observație generală: intensitatea conflictului militar va escalada radical în viitorul apropiat.
2. Personal am constatat că părțile aflate în conflict sunt hotărâte să se implice și mai profund în conflict și niciuna dintre ele nu dorește să inițieze o încetare a focului sau negocieri de pace. Prin urmare, putem presupune că tensiunile nu vor scădea și părțile nu vor începe să caute o ieșire din conflict fără o intervenție externă semnificativă.
3. Trei jucători globali pot influența evoluțiile: Uniunea Europeană, Statele Unite și China. De asemenea, trebuie să considerăm Turcia ca un actor regional important, ca singurul mediator de succes între Ucraina și Rusia de la izbucnirea ostilităților în 2022.
4. China își continuă politica, care este menționată și în documentele internaționale, şi lansează un apel la încetarea focului și pentru începerea negocierilor de pace. Cu toate acestea, China va avea un rol mai activ doar dacă șansele sale de succes sunt aproape sigure. Potrivit aprecierii lor, acest lucru nu există în prezent.
5. În ceea ce privește Statele Unite, am constatat la summitul NATO și pe parcursul discuțiilor mele cu președintele Trump că Statele Unite sunt în prezent foarte preocupate de campania prezidențială. Preşedintele în exerciţiu depune eforturi imense pentru a rămâne în competiţie. Este clar că nu poate schimba actuala politică pro-război a SUA, de aceea nu se poate aștepta de la el să înceapă o nouă politică. După cum am văzut de multe ori în ultimii ani, în aceste situații birocrația fără conducere politică continuă pe calea anterioară.
6. În discuțiile mele cu președintele Trump, am ajuns la concluzia că politica externă joacă doar un rol mic în campania sa, care este dominată de problemele interne. De aceea, nu ne putem aștepta la o inițiativă de pace de la el până la alegeri. Însă, pot spune cu siguranță că la scurt timp după victoria sa electorală, nu va aștepta până la investirea sa, ci va fi imediat gata să acționeze ca mediator de pace. În acest sens are planuri detaliate și bine întemeiate.
7. Cred cu tărie că în cazul în care va câştiga președintele Trump, raportul sarcinilor financiare dintre SUA și UE se va schimba semnificativ în dezavantajul UE atunci când vine vorba de sprijinul financiar pentru Ucraina.
8. Strategia noastră europeană a copiat, în numele unității transatlantice, politica pro-război a SUA. Până acum nu am avut nicio strategie europeană suverană și independentă sau un plan politic de acțiune. Propun să discutăm dacă este logic să continuăm această politică în viitor. În situația actuală, putem găsi o oportunitate întemeiată pe baze morale și raționale puternice de a începe un nou capitol în politica noastră. În acest nou capitol am putea depune eforturi pentru reducerea tensiunilor și/sau am putea crea condițiile pentru o încetare temporară a focului și/sau pentru începerea megocierilor de pace.
9. Propun să inițiem o dezbatere asupra următoarelor propuneri:
a. propunere pentru a purta discuții politice la nivel înalt cu China privind modalitățile următoarei conferințe de pace;
b. pe lângă menţinerea actualul nivel înalt al relațiilor politice cu Ucraina, propun redeschiderea liniilor diplomatice directe de comunicare cu Rusia și reabilitarea unor astfel de legături directe în comunicațiile noastre politice;
c. propun lansarea unei ofensive politice concertate spre Sudul global, a cărui bunăvoință am pierdut-o din cauza poziției noastre față de războiul din Ucraina, ceea ce a dus la izolarea globală a comunității transatlantice.
10. Sper că rapoartele și propunerile mele se pot dovedi a fi o contribuție utilă la eventualele propuneri și inițiative pe care le prezentaţi liderilor UE la momentul potrivit și într-o formă adecvată./rganciu/eradu
https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/07/18/orban-viktor-nyilvanossagra-hozta-a-bekemisszioval-kapcsolatos-jelenteset