2024. július 19.

A kánikula miatti különleges energetikai helyzetre keresnek megoldást

Marcel Ciolacu miniszterelnök ma délelőtt összehívta az energiaszektorban érintett intézmények és szervezetek vezetőit, miután a hőhullám miatt szokatlanul nagy terhelés érte az országos energgetikai rendszert. A fogyasztási igények kielégítésében problémák merültek fel, de a legnagyobb kérdéseket az elosztási infrastruktúra veti fel, amely túlterhelt a magas hőmérsékletű időszakokban, amikor a szokásosnál jóval nagyobb az áramfogyasztás – tájékoztatta a közszolgálati rádió hallgatóit Costin Grigore, riporter

Az úgynevezett Energiaügyi Parancsnokság reggel 9 órától a Victoria-palotában ülésezik Marcel Ciolacu miniszterelnök vezetésével. A megbeszéléseken részt vesz Marian Neacșu miniszterelnök-helyettes, Sebastian Burduja energiaügyi miniszter, az energetikai vállalatok és szövetségek képviselői, valamint a Versenytanács. A találkozót a kormányfő hívta össze, aki szerint bár az előrejelzések szerint a hőhullámnak vége, kihívásokkal teli nyár áll még előttünk.

A rádió reggeli hírműsora idézte Marcel Ciolacu kormányfőt, aki a következőket mondta: Ezen a héten folyamatosan egyeztettem Sebastian Burduja energiaügyi miniszterrel, aki rendkívül aktív volt, és konzultált a termelőkkel és a forgalmazókkal. Szeretnék köszönetet mondani az országos energetikai rendszerben dolgozóknak, az állami és magánvállalatoknak, az erőfeszítéseikért, hogy a románok számára a lehető legkevesebb problémával vészeljük át ezt a nehéz időszakot.

Riporter: A találkozón várhatóan szó lesz a fogyasztási igények fedezéséről a nehéz időszakokban, és az energiaügyi miniszter tegnap este biztosítékokat adott, hogy minden megoldást megvizsgálnak az országos villamosenergia-termelés növelésére, hogy ne kelljen nagyobb és drágább importhoz folyamodni, de komolyabb gondokat okozhat az energetikai infrastruktúra az elöregedett távvezetékekkel és transzformátorokkal. A Nemzeti Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) legutóbbi jelentése szerint a Transelectrica áramátviteli hálózatának mintegy 83%-a olyan vezeték, amelyet a 70-es években helyeztek üzembe. A transzformátorok többsége szintén 2000 előtti. Sebastian Burduja miniszter ugyanakkor biztosítékokat adott arra vonatkozóan, hogy az országban nem áll fenn a nagymértékű áramkimaradások veszélye. (Radio România Actualităţi)

Ideiglenesen lezártak egy utat Konstanca megyében

A 2A jelzésű országúton, Ovidiu és Konstanca között ezekben az az órákban fennakadások vannak a közlekedésben, miután egy személygépkocsi menet közben kigyulladt. Az autóban tartózkodó személyeknek sikerült kimenekíteniük magukat, a Belügyminisztérium (MAI) szakosodott egységei pedig dolgoznak a tűz eloltásán. A Közlekedési Információs Központ szerint a közúti forgalom mindkét irányban szünetel. A normális közlekedés várhatóan 9 óra után áll helyre. (Radio România Actualităţi)

A kánikula országosan érezteti hatásait

Négy ember halt meg a héten Botosani megyében a túlzott hőség miatt. Hosszú ideig voltak kitéve a napnak, túlhevültek, majd szív- és légzésleállás lépett fel náluk. A gyanús haláleset miatt büntetőeljárás indult, a rendőrök pedig boncolást rendeltek el. A nagyon magas hőmérséklet miatt egyre gyakoribbak a vegetációtüzek, amelyek jelentős területeket érintenek.

Tulcea megyében a hét eleje óta több mint 900 hektárnyi növényzet kapott lángra, többek között a Deltában is. Tegnap egy másik erdőtűz is kitört a Zsil-völgyében. A lángok mintegy tízezer négyzetmétert borítottak el, és a terület nehezen megközelíthető. A katasztrófavédelem egy Black Hawk helikoptert küldött a helyszínre.

A brassói tűzoltók két napig próbáltak eloltani egy erdőtüzet Alsóucsa községben. Az érintett terület elérte a négyezer négyzetmétert. A terület nehezen volt megközelíthető, és a tűzoltóknak gyalog kellett odamenniük, és speciális hátizsákokban vizet vinniük az oltáshoz. Szintén tegnap a tűzoltók nyolc tűzoltóautóval avatkoztak be egy száraz növénytűz oltásába az Ilfov megyei Chiajnán, a Sergent Ilie Petre utcában. A tűz mintegy kétezer-ötszáz négyzetméternyi területet érintett. Olt megyében is naponta körülbelül tíz nagyobb tűz volt az elmúlt héten, amelyekkel a tűzoltóknak nagyon nehéz volt megbirkózniuk. Az esőzések is gondot okoztak – tegnap este a 22 D jelzésű országúton a Tulcea megyei Horia falu közelében 12 autót sodort el a szakadó eső. A környéken közel egy órán át állt a forgalom, de a járművekben senki sem sérült meg. Ma reggel pedig a fővárosban több városrészben is heves esőzés volt, és az utakon lévő víz miatt nehézkes volt a közlekedés. (Radio România Actualităţi)

Ervin Székely, RADOR RADIO ROMÂNIA