1896: Cum a fost prima editie modernă a Jocurilor Olimpice

(Photo by AFP)

Context

După 1.500 de ani de întrerupere, după ce TEODOSIU al II-lea a ordonat distrugerea tuturor edificiilor sportive din Olympia, în 1896, la Atena (Grecia), au fost reluate Jocurile Olimpice. Meritul îi apartine francezului PIERRE DE COUBERTIN. Un rol important în reînvierea Jocurilor Olimpice l-a jucat și Evanghelie Zappa.S-a descoperit că pe durata secolului al XVII-a, termenul OLIMPIC s-a utilizat în diferite competiții sportive. Primul eveniment sportive care a purtat un astfel de nume au fost Jocurile Olimpice Cotswold, o competiție sportivă desfășurată în Anglia, organizată între 1612 și 1642 de către avocatul Robert DOVER.

Între 1796 și 1798, în Franța, s-a desfășurat Olimpiada Republicană, încercându-se să se redea cât mai fidel formatul Jocurilor Olimpice antice. Doctorul William Penny BROOKES, în anul 1850, la Much Wenlok (Anglia), a organizat o un eveniment sportiv sub denumirea de Jocurile Olimpice de la Wenlock. La Liverpool (Anglia), între 1862 și 1867, John HULLEY și Charles MELLY au organizat evenimentul sportive Grand Olympic Festival.În anul 1865 a fost fondată Asociația Olimpică Națională de la Liverpool, cea care va deveni Asociație Olimpică a Marii Britaniei, urmând ca în 1866, la Crystal Palace, să fie organizate Jocurile Olimpice Naționale ale Marii Britaniei.Comitetul Olimpic Internațional este o organizație cu sediul la Lausanne (Elveția), înființată de Pierre de COUBERTIN și Demetrios VIKELAS la data de 23 iunie 1894. Cei 205 membri sunt comitetele olimpice naționale.Cine au fost Pierre de Coubertin si Evanghelie Zappa?

Pierre de Coubertin a fost un istoric şi pedagog francez, născut într-o familie de aristocraţi. În timpul studiilor sale pedagogice privind influenţa sportului în formarea tinerilor a fost impresionat de modelul englez conceput de Thomas ARNOLD la Şcoala de Rugby şi de Olimpiadele vechii Grecii. Asa a inceput să gândească să reinvie aceste jocuri.

Evanghelie Zappa a fost o personalitate născută în Grecia, dar care a avut şi terenuriimportante în România. Pe cheltuiala lui s-au organizat Jocurile Olimpice din anul 1896 (Olimpiada Zappeiană) şi tot pe banii lui s-a construit complexul olimpic ce cuprindea un stadion, un amfiteatru de conferinţe, săli pentru întrecerile de gimnastică şi alte clădiri. Din inițiativa lui Pierre de COUBERTIN, la primul congres al Comitetul Internațional Olimpic (CIO) din 18-23 iunie 1894 de la Paris s-a hotărât ca orașul Atena din Grecia să fie gazda Jocurilor Olimpice din 1896.

Cum s-au desfășurat?

Prima ediţie a Jocurilor Olimpice moderne s-a desfăşurat la Atena, Republica Elenă, în perioada 6-15 aprilie 1896

Pentru acest eveniment, în locul unei arene antice s-a ridicat Stadionul Panathinaikos, construit în formă de ”U”. Ceremonia de deschidere a fost oficiată de regele George I al Greciei. Au participat 241 de sportivi din 14 ţări, care s-au întrecut în 43 de probe din 9 sporturi: atletism, ciclism, gimnastică artistică, haltere, lupte greco-romane, înot, scrimă, tenis şi tir.

Ţările reprezentate au fost: Marea Britanie, Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, SUA, Suedia, Ungaria şi Grecia.

Mai mult de jumătate din totalul sportivilor înscrişi în concurs au aparţinut Greciei. Pentru acea vreme, însă, a fost cea mai mare participare internaţională la un eveniment sportiv. La ceremonia de deschidere au luat parte aproximativ 80.000 de spectatori.

Condiţiile de desfăşurare au fost asemănătoare cu cele din antichitate, astfel că, potrivit tradiţiei, femeile nu au luat parte la aceste prime întreceri Concurenţii greci s-au situat pe primul loc la tir, înot şi maraton, unde primul a sosit Spiridon Louis, din Arcadia, ”un cioban în fustanelă populară, departe de practicile antrenamentului ştiinţific”, după cum l-a descris Coubertin în memoriile sale.
Proba de maraton (40 km) s-a desfăşurat pe acelaşi traseu pe care mesagerul atenian Philippides îl străbătuse, potrivit legendei, cu 2.386 de ani în urmă, pentru a anunţa atenienilor victoria în faţa perşilor.

Atletul american James Brendan Bennet Connolly a fost primul campion olimpic al Jocurilor Olimpice moderne, după ce a câştigat proba de triplusalt. Tot el a terminat pe locul doi la săritura în înălţime şi pe locul trei la cea în lungime.

Cel mai medaliat participant a fost germanul Hermann Weingartner, cu trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz. În clasamentul pe naţiuni, primul loc a fost ocupat de SUA, cu 11 medalii de aur, şapte de argint şi două de bronz, urmate de Grecia, pe locul al doilea, cu zece medalii de aur, 17 de argint şi 19 de bronz şi de Germania, pe locul al treilea, cu şase medalii de aur, cinci de argint şi două de bronz. România nu a avut reprezentanţi la această primă ediţie a Olimpiadei.

Autor: Alexandru Eduard Balaci

 

 

Bibliografie

 

Cosr.ro

https://www.britannica.com/event/Athens-1896-Olympic-Games

https://www.agerpres.ro/flux-documentare/2024/06/22/jo-2024-jocurile-olimpice-de-vara-din-anul-1896-prima-editie-atena–1317134

Ziarullumina.ro