Microsoft a remediat problema care a provocat o pană informatică de nivel global

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (19 iulie) – Emisiunea: „Radiojurnal” – Realizator: Laurențiu Văduva – Compania americană Microsoft a remediat problema care a provocat vineri dimineaţă o pană informatică de nivel global, însă impactul întreruperilor de securitate cibernetică vor afecta zile întregi unele aplicaţii. Aeroporturi, bănci, spitale sau magazine din întreaga lume au fost afectate.
Reporter: Gabriela Mitrovici: Acest deja numit „cel mai mare eşec IT din toate timpurile” nu a fost provocat de un incident de securitate sau de vreun atac cibernetic. Microsoft a explicat că perturbarea a fost cauzată de o actualizare făcută de un terţ partener – firma de securitate cibernetică CrowdStrike. Întreruperea serviciilor Microsoft a afectat, de astăzi dimineaţă, aeroporturi, companii din transporturi, sănătate, finanţe, instituţii mass-media şi alte industrii. Practic, activitatea a nenumărate companii de pe întreg globul, inclusiv guverne şi parlamente, a fost perturbată de imposibilitatea de a folosi aplicaţiile din pachetul Microsoft 365, fostul Office. Primele care au raportat probleme au fost aeroporturile din toată lumea, inclusiv din România, au fost nenumărate curse anulate sau întârziate şi probleme cu bagajele, iar companiile sfătuiesc pasagerii să se informeze înainte de a pleca spre aeroport. La noi în ţară, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică lucrează direct cu CrowdStrike pentru remedierea defecţiunilor.
Mihai Rotariu, specialist în securitate cibernetică: Recomandări pentru rezolvarea acestei probleme au fost deja transmise către toți clienții afectați, iar dacă întâmpinați probleme cu sisteme de operare care au instalați agenți CrowdStrike puteți parcurge o serie de pași pentru remediere, care sunt disponibili atât pe site-ul DNSC, cât și pe canalele de comunicare ale Crowdstrike.
Reporter: După apariţia acestor probleme, au scăzut brusc acţiunile companiilor americane CrowdStrike, specializată în securitate cibernetică – cu peste 14% -, şi Microsoft – cu mai mult de 3 procente./RADOR RADIO ROMÂNIA/asalar