Convorbire telefonică Zelenski-Trump

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat că a avut o convorbire la telefon cu fostul lider american Donald Trump, în special despre sprijinul Washingtonului pentru Kiev.

Zelenski a postat un mesaj pe contul său de X, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în care a menţionat că, în timpul conversaţiei telefonice cu Trump, au convenit și asupra unei întâlniri bilaterale. Liderul de la Kiev a menționat că apelul telefonic a fost iniţiat „pentru a-l felicita pe Trump pentru nominalizarea sa drept candidat al Partidului Republican la alegerile prezidenţiale din SUA și pentru a condamna tentativa șocantă de asasinat din Pennsylvania”. „I-am urat putere și siguranță absolută în viitor” – a scris Zelenski.

Preşedintele a mai remarcat „sprijinul crucial bipartizan și bicameral din partea Statelor Unite în protejarea libertății și independenței națiunii ucrainene”. „Ucraina va fi întotdeauna recunoscătoare Statelor Unite pentru ajutorul acordat în întărirea capacității noastre de a rezista terorii rusești. Atacurile rusești asupra orașelor și satelor noastre continuă în fiecare zi” – a menţionat Volodimir Zelenski. În plus, președintele Ucrainei a informat că a convenit cu Trump „în cadrul unei întâlniri personale despre ce pași pot face o pace justă și cu adevărat durabilă”./sdan/lalexandrescu

Agenția de presă RBC – 20 iulie