Mesajul preşedintelui României, Klaus Iohannis, transmis cu prilejul Zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene

„Ziua Aviației Române și a Forțelor Aeriene, sărbătorită odată cu cea a Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul – patronul spiritual al temerarilor zborului, este un moment aniversar în care ne exprimăm recunoștința față de aviatorii români, deopotrivă militari, în activitate, în rezervă sau în retragere, precum și civili.

Totodată, aducem un pios omagiu atât pionierilor aviației românești, care au pus bazele dezvoltării domeniului aeronautic în țara noastră, cât și celor care, personal navigant sau auxiliar, s-au jertfit în numele patriei pe câmpul de luptă, în teatrele de operații, pe timpul exercițiilor militare sau al intervențiilor în situații de urgență.
Încă de la înființare, Forțele Aeriene, alături de celelalte categorii de forțe, au participat cu profesionalism, devotament și hotărâre la cele două conflagrații mondiale la care țara noastră a fost parte, aducându-și importanta contribuție la succesele Armatei României pe câmpul de luptă.

Ulterior, Forțele Aeriene și structurile aeronautice aparținând celorlalte instituții din cadrul sistemului de securitate națională au participat cu succes la misiuni în teatrele de operații, intervenții în situații de urgență pe teritoriul național sau în afara acestuia, precum și pentru repatrierea cetățenilor români din zone de criză.
În prezent, Forțele Aeriene sunt o componentă omogenă și dinamică a Armatei României, cu rezultate deosebite atât în misiuni naționale, cât și în cadru aliat.

Agresiunea militară neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei a schimbat paradigma de securitate la nivel regional și euroatlantic, generând riscuri și amenințări multidimensionale și din ce în ce mai greu de contracarat la adresa NATO și UE.
România se află în prima linie de apărare a Alianței și continuă să fie un pilon de stabilitate la nivel regional și un aliat de încredere, angajat activ în efortul colectiv de descurajare și apărare a Flancului Estic.
În acest context, cu atât mai relevantă este contribuția Forțelor Aeriene române, ca prim respondent, la apărarea spațiului aerian național și al NATO. Alături de Aliați, piloții militari și personalul nenavigant din Forțele Aeriene sunt implicați în misiunile de poliție aeriană, în concordanță cu angajamentele țării noastre la nivel aliat.
Vom continua să modernizăm Armata României, iar alocarea a 2,5% din PIB pentru apărare, din care peste 20% pentru înzestrarea cu tehnică modernă, este o condiție esențială a acesteia. O parte importantă a programelor majore de înzestrare vizează Forțele Aeriene.

În perioada următoare, va continua derularea programelor de înzestrare cu mijloace aeriene, de apărare antiaeriană și de avertizare timpurie aflate în curs, concomitent cu procesul de reorganizare a principalelor entități luptătoare, la finalul căruia va fi realizată integrarea și asimilarea capabilității avion multirol F-16. Aceasta va facilita trecerea la dotarea cu aeronave de generația a V-a, F-35.

Dragi aviatori și membri ai Forțelor Aeriene,

Prin profesionalismul, abnegația și dăruirea dumneavoastră faceți ca cerul țării noastre să fie sigur. Românii se bazează pe Forțele Aeriene în cazul unei amenințări militare la adresa României și pe timpul intervențiilor în situații de urgență.
Cu prilejul zilei Aviației Române și a Forțelor Aeriene, în semn de apreciere a înaltului profesionalism și a rezultatelor deosebite obținute, am dat curs propunerii ministrului apărării naționale și am decorat Drapelul de Luptă al Statului Major al Forțelor Aeriene cu Ordinul „Virtutea Aeronautică” în grad de Ofițer, cu însemn de pace, pentru militari.
Acum, la ceas aniversar, vă îndemn să continuați să vă instruiți și să acționați cu hotărâre pentru îndeplinirea misiunilor primite și vă felicit pentru modul în care vă îndepliniți profesiunea nobilă pe care v-ați ales-o!

Vă doresc multă sănătate și succes!
La mulți ani Aviației Române și Forțelor Aeriene!”/cpodea

RADOR – 20 iulie