Succesul atacului cu dronă al rebelilor Houthi, în centrul Tel Avivului, a scos la iveală vulnerabilitatea sistemului defensiv israelian

Succesul atacului cu dronă al rebelilor Houthi, în centrul Tel Avivului, care a provocat moartea unei persoane şi rănirea altor opt, precum şi importante pagube materiale, a scos la iveală vulnerabilitatea sistemului defensiv israelian.

Potrivit armatei israeliene, drona a fost detectată de supravegherea aeriană, dar nu a fost doborâtă din cauza unei erori umane, la fel ca pe 7 octombrie anul trecut, când greşeala umană, generalizată însă la nivel de sisteme, a făcut ca invazia forţelor Hamas să nu fie oprită la timp. Mai multe detalii despre reacţia autorităţilor israeliene, aflăm de la corespondentul RRA din Ierusalim, Ion Ştiubea.

Reporter: Israelul a anunțat că va răspunde atacului yemenit și că va fi important să o facă pe teritoriul dominat de rebelii Houthi. Neonorarea acestei amenințări va crea o problemă vitală, aproape existențială credibilității internaționale a Israelului și va slăbi serios capacitatea de intimidare deja puternic afectată.

Ziariștii yemeniți contactați de posturile israeliene de știri au declarat că în Yemen, explozia dronei sinucigașe la Tel Aviv a fost recepționată ca o sărbătoare națională, care merită celebrată, chiar dacă peste câteva zile se va plăti un preț greu pentru ea. Din această perspectivă se pune întrebarea: „Cum va arăta reacția Israelului, dincolo de anunțul ministrului apărăii, Yoav Gallant, că aceasta este deja prefigurată operațional și că este discutată la nivelele eșaloanelor politic și militar ale țării?”/geftene/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 iulie