Zelenski cere arme cu rază lungă de acţiune, după recentul atac cu drone asupra Kievului

Ucraina are nevoie de arme cu rază lungă de acţiune pentru a-şi proteja oraşele şi trupele din linia întâi a frontului de bombele şi dronele ruseşti, a declarat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, după un atac masiv cu drone şi rachete lansat de Rusia în timpul nopţii – al cincilea din ultimele două săptămâni.

Sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei au distrus toate armele aeriene înainte ca acestea să ajungă la capitală, a precizat armata ucraineană. Forţele aeriene ale Ucrainei au comunicat pe Telegram că sistemele de apărare aeriană au distrus 35 din cele 39 de drone şi două rachete de croazieră lansate de Rusia în timpul nopţii. Acestea au vizat zece regiuni, potrivit forţelor aeriene ucrainene. Nu este clar deocamdată câte drone au vizat Kievul. Nu au fost înregistrate victime sau pagube semnificative, a declarat duminică dimineaţa şeful administraţiei militare regionale a Kievului, Serhi Popko. „Numai noaptea trecută, armata rusă a folosit aproape 40 de drone Shahed împotriva Ucrainei. Ce este important e faptul că majoritatea au fost doborâte de apărarea spaţiului nostru aerian”, a scris Zelenski pe Telegram.

El a precizat că este necesară distrugerea bombardierelor ruseşti la bazele ruse, pentru apărarea Ucrainei de raiduri aeriene. „Capacităţile noastre suficiente de rază lungă ar trebui să fie un răspuns la teroarea rusă. Toţi cei care ne susţin în acest demers susţin apărarea împotriva terorii”, a spus Zelenski. Aflat la Londra vineri, el şi-a reluat apelul către aliaţii occidentali de a permite atacuri cu rază lungă asupra Rusiei, subliniind că Marea Britanie ar trebui să îşi convingă partenerii să elimine limitele în privinta unor astfel de atacuri.

Statele membre NATO au adoptat poziţii diferite în privinţa modului în care Ucraina poate folosi armele donate. Unele dintre aceste state au clarificat faptul că Kievul le poate folosi pentru a lovi ţinte din interiorul Rusiei, în timp ce Statele Unite au permis ca acestea să fie folosite în Rusia doar împotriva unor ţinte ce susţin operaţiunile militare ruse din Ucraina.

Rusia a lansat trei rachete balistice Iskander, au comunicat forţele ucrainene, fără a preciza ce s-a întâmplat cu acestea. Administraţia militară din regiunea Sumi, din nord-estul Ucrainei, la graniţa cu Rusia, a comunicat pe Telegram că o rachetă rusească a avariat infrastructură critică în districtul Şostkinski din regiune, fără a furniza detalii privind tipul infrastructurii lovite. Nu există deocamdată comentarii din partea Rusiei cu privire la aceste atacuri. Moscova susţine că nu vizează ţinte civile în atacurile sale din Ucraina. /mbrotacel/dsirbu

REUTERS – 21 iulie