Armata israeliană a emis duminică ordine de recrutare a 1.000 de membri ai comunității ultra-ortodoxe, decizie menită a-i întări efectivele, dar care ar putea amplifica și mai mult tensiunile dintre israelienii religioși și cei secularişti.
Curtea Supremă a decis luna trecută că Ministerul Apărării nu mai poate acorda scutiri generale pentru serviciul militar studenților evrei de la seminare. Acest aranjament era în vigoare încă de pe vremea înființării Israelului, în 1948, când numărul ultra-ortodocșilor, sau Haredi, era mic. Noua schimbare de politică a fost criticată de cele două partide religioase din guvernul premierului Benjamin Netanyahu. Liderii comunității ultra-ortodoxe, în creștere rapidă, susţin că a-i forța pe studenții de la seminare să efectueze serviciul militar alături de israelieni laici, inclusiv de femei, riscă să le distrugă identitatea de evrei religioși. Unii rabini i-au îndemnat membrii comunităţilor lor să ardă ordinele de recrutare.
Totuși, nu toți Haredi refuză să se înscrie în armată. Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au creat o serie de unități pentru ultra-ortodocși. O serie de noi recruți Haredi aflaţi deja în sistem s-au prezentat duminică la unităţile lor, deși speră să se ajungă la o soluţie de mijloc. „Dacă vrei să recrutezi Haredi, mai întâi află ce trebuie să faci pentru a recruta Haredi. Nu o face cu forță”, a spus Netsach Cohen, 19 ani, înainte de a intra în baza de recrutare. Alți studenţi din comunitățile mai devotate Haredi au spus că nu vor fi niciodată de acord să se înroleze în armată. „Cine nu înțelege valoarea studiului, nu poate înțelege de ce Haredii nu vor să fie recrutați”, a spus David Mizrahi, student la seminar, în vârstă de 22 de ani. din Ierusalim.
Forțarea acestei probleme va înrăutăți disputa, a spus el. În urma primului set de ordine de convocare, se așteaptă ca în următoarele săptămâni să fie trimise noi notificări pentru un total inițial de 3.000 de recruți ultra-ortodocși. Guvernul încă încearcă să adopte o lege de recrutare care ar putea crea un compromis limitat și ar rezolva problema înainte de a amenința stabilitatea coaliției. Cu toate acestea, având în vedere că trupele israeliene încă luptă în Gaza, la mai bine de nouă luni după atacul condus de Hamas asupra Israelului din 7 octombrie și cu o amenințare tot mai mare de război în Liban, presiunea armatei și a israelienilor laici de a amplifica obligativitatea serviciului militar a crescut brusc. Israelienii sunt obligați prin lege să servească în armată de la vârsta de 18 ani, timp de 24-32 de luni./opopescu/cpodea
REUTERS – 21 iulie