Miniștrii europeni de externe se întâlnesc luni, la Bruxelles

Miniștrii europeni de externe se întâlnesc mâine, la Bruxelles, pentru prima dată după vizitele premierului ungar Viktor Orbán în Rusia, China și Statele Unite.

Este de așteptat ca la reuniune să se discute despre reacția blocului comunitar față de acest turneu, care nu a avut girul Uniunii Europene. Pe lângă războiul din Ucraina, șefii diplomațiilor europene vor discuta și despre cel din Gaza și posibila extindere a acestuia.

Reporter: Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu excepția Slovaciei, precum și instituțiile de la Bruxelles au condamnat întâlnirile prim-ministrului ungar Viktor Orbán cu președintele rus, chinez și, respectiv, cu fostul președinte american și candidat republican la scrutinul prezidențial din 5 noiembrie, Donald Trump, insistând că nu a avut mandat să vorbească în numele blocului comunitar despre războiul din Ucraina.

Dar țările membre nu se pun de acord dacă ar trebui să boicoteze sau nu reuniunile informale desfășurate în timpul președinției semestriale a Ungariei în fruntea Consiliului Uniunii. De pildă, statele baltice, Polonia și unele țări nordice au avertizat deja că miniștrii lor nu vor participa la aceste întâlniri, în timp ce Austria s-a distanțat de boicot. Dincolo de asta, miniștrii vor vorbi din nou despre sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ce privește apărarea antiaeriană, deși această discuție este marcată de veto-ul Ungariei față de alocarea a 6,6 miliarde de euro din Fondul European de Sprijin pentru Pace, cu care Uniunea a finanțat livrările de armament.

Ei vor aborda și războiul din Gaza și posibila extindere a acestuia în restul Orientului Mijlociu, odată cu ciocnirile din armata israeliană și miliția șiită libaneză pro-iraniană, Hezbollah, de la granița cu Libanul și vor examina posibilitatea de a acorda asistență forțelor armate libaneze./geftene/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 21 iulie