de Răzvan Moceanu

Luni, 22 iulie, se împlinesc 20 de ani de la moartea lui Sacha Distel, chitarist, compozitor şi cântăreţ francez, un veritabil ambasador al şarmului şi spiritului romantic francez.

Alexandre Sacha Distel s-a născut la 29 ianuarie 1933, la Paris, fiind fiul unui rus emigrat în Franța, pe nume Leonid, iar mama sa, Andrée, având origini evreieşti. Unchiul său a fost dirijorul Ray Ventura.

De la vârsta de 5 ani a studiat pianul, iar la 14 ani a început sa studieze chitara. Va participa la numeroase concursuri şi va obține numeroase premii, ajungând să fie considerat, la doar 16 ani, cel mai bun chitarist de jazz din Franța.

A absolvit Lycée Claude-Bernard, apoi a parcurs studii de filosofie la Universitatea din Paris.

După absolvirea studiilor superioare, a lucrat la casa de discuri a unchiului său.

În anul 1956 înregistra cu John Lewis de la formația Modern Jazz Quartet albumul „An Afternoon in Paris”.

A plecat, apoi, la New York, unde a cântat în cluburi de jazz. Acolo i-a cunoscut pe Miles Davis și Lionel Hampton şi a cântat împreună cu Buddy Greco.

Revenit în Franţa, a cântat alături de Juliette Greco, iar compozitorul american Billy Byers l-a îndemnat să-şi alcătuiască propriul repertoriu.

Pe parcursul carierei, va lucra alături de unii dintre cei mai mari cântăreţi ai vremii, printre care s-au numărat Liza Minneli, Quincy Jones şi Dionne Warwick.

În anul 1958, a avut o relație amoroasă cu Brigitte Bardot, care l-a adus în vizorul presei mondene. Au urmat alte aventuri alături de Juliette Gréco, Jeanne Moreau sau Annette Stroyberg, aducându-i aura de veritabil playboy.

Anii ‘60 – ‘70 ai secolului trecut au reprezentat perioada de glorie a lui Sacha Distel, el devenind o vedetă internaţională nu doar pentru talentul său muzical ci şi datorită calităţilor sale fizice remarcabile, care i-au adus nenumăraţi fani, mai ales în rândul doamnelor şi domnişoarelor.

În anul 1958, apare primul său mare succes înregistrat, piesa „Scoubidou” – care va cuceri topurile muzicale franceze – , iar în anii care au urmat, a înregistrat peste 200 de cântece şi a apărut în filme şi programe de televiziune.

În anul 1959, avea deja patru piese în Top 10 din Franța: „Oui, oui, oui”, „Ce serait dommage”, „Oh quelle nuit” şi desigur „Scoubidou”

În anul 1960 a fost distribuit în filmul „Les Mordus”, iar în anul următor compunea, în limba engleză, melodia „The Good Life” pentru filmul „Les Sept péchés capitaux”.

În anul 1963, o va cunoaşte, la Jocurile Olimpice de Iarnă, pe schioarea Francine Bréaud, cei doi trăind o poveste de dragoste remarcabilă. Ei se vor căsători, iar Francine îi va dărui doi fii, pe Julien şi Laurent.

În anul 1966, lansa melodia de succes „Mon beau chapeau”. Va cânta în franceză, engleză, italiană, spaniolă sau germană.

În anul 1967, a înregistrat, alături de actrița Joanna Shimkus, versiunea în limba franceză a cântecului „Something Stupid”, „Ces Mots stupides”, cu un mare succes, iar în 1969, a înregistrat un nou triumf, cu melodia „Toute la pluie tombe sur moi”, care a reprezentat coloana sonoră a a filmului american „Sundance Kid”, care i-a avut în rolurile principale pe Paul Newman şi Katherine Ross.

A lansat numeroase albume, printre acestea aflându-se „Sacha Distel” (1970), „Close to You” (1972), „Love is All” (1976), „Forever and Ever” (1978), „From Sacha with Love” (1979).

Alte numeroase hituri ale sale au făcut înconjurul lumii, printre acestea aflându-se „Ma premiere” (1972), „Le soleil de ma vie” (în duet cu Brigitte Bardot – 1973), „Hooks a Ribbon” (1973), „The old lady” (1974), „Quh, Chest, fast” (1975), „Pour une nuit avec toi” (1975), „Tous encore” (1976), „Baby Star” (1976), „Le père de Sylvia” (1976), „Le Bateau blanc” (1980).

În anul 1978 a fost gazda concursului de frumusețe Miss World, apoi a apărut în seriale de televiziune britanice ca „Sacha and Guests” sau „Fallen Angels.

A fost, de asemenea, prezentator la Radio BBC 2, și a cântat melodii de pe albumele „All That Jazz” (1983) și „Dédicaces” (1991).

În anul 1985, a avut un accident grav de automobil, în timp ce călătorea cu actrița Chantal Nobel. Aceasta a fost rănită grav şi va rămâne cu sechele pe viaţă, iar Sacha a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare.

În anul 1997, statul francez l-a decorat cu „Legiunea de Onoare”, iar în 2001 a jucat în rolul avocatului Billy Flyn din music-hall-ul Chicago, produs de celebrul Bob Fosse şi în serialul TV britanic „Absolutely Fabulous”.

În anul 2003, Sacha a încercat revenirea în prim-plan cu un dublu CD „En vers et contre vous”, o colecţie de muzică jazz care a îmbinat noi compoziţii cu coveruri, fără prea mult succes.

Sacha Distel a murit la 22 iulie 2004, la Rayol-Canadel, Franța, după o îndelungată suferinţă.