Forumul de Afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (23 iulie) – „Radiojurnal” – Realizator: Nicoleta Turcu – Mai mulţi miniştri din administraţia americană de la Departamentele Energiei sau Comerţului sunt la Bucureşti, unde participă la un forum de afaceri al Parteneriatului pentru Cooperare Transatlantică în Energie şi Climă, ce are loc la Palatul Parlamentului. Printre participanţi se mai numără miniştrii energiei de la noi, din Ucraina, Grecia şi Republica Moldova şi ministrul industriei din Polonia. Pe agendă se află securitatea şi tranziţia energetică, proiectele de infrastructură şi modul în care oraşele implementează strategii pentru a deveni mai puţin poluate, iar premierul Marcel Ciolacu, a transmis, în deschiderea reuniunii, că trebuie găsite soluţii globale pentru problemele din energie sau la cele create de schimbările climei.
Marcel Ciolacu: Sistemele noastre naționale energetice se influențează reciproc, comunică și depind unul de celălalt, iar clima, cu siguranță, nu ține cont de granițe. Provocările din aceste domenii sunt globale, iar, prin urmare, trebuie să găsim soluții tot globale. Împreună cu partenerii europeni și cu cei americani putem propune soluții eficiente pentru energie și climă. Putem doar, dacă lucrăm sincronizat, când spun noi, nu mă refer doar la politicieni, ci la oamenii de afaceri, cercetători, experți și societatea civilă.
Realizator: Forumul, organizat de Ministerul Energiei, Departamentul de Energie al Statelor Unite şi Atlantic Council, continuă mâine cu o reuniune ministerială, care se va concentra pe rolul politicii industriale în atingerea obiectivelor transatlantice de securitate energetică şi climă./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/asalar