Comunicat de presă Romfilatelia – Emisiunea filatelică „PARIS 2024”

Cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice de Vară Paris 2024, Romfilatelia oferă iubitorilor sportului de mare performanță și colecționarilor emisiunea filatelică PARIS 2024, care va fi introdusă în circulație vineri, 26 iulie a.c. Compusă din șase mărci poștale, o coliță dantelată și două plicuri „prima zi”, emisiunea reproduce în imaginile mărcilor poștale simboluri a șapte discipline sportive la care țara noastră are participanți.

Jocurile Olimpice găzduite de capitala Franței, Parisul, se înscriu oficial ca ediția numărul treizeici și trei, a Jocurilor Olimpice de Vară, pe scurt Paris 2024, fiind considerată ca unul din marile evenimente multi-sportive organizate o dată la patru ani.

După ce a organizat Jocurile Olimpice din 1900 și 1924, Parisul devine al doilea oraș  gazdă pentru a treia oară, aflându-se într-o situație similară cu a Londrei, gazdă a Jocurilor Olimpice din 1908, 1948 și 2012. Evenimentul olimpic al acestui an se înscrie și ca eveniment aniversar: Centenarul Jocurilor Olimpice de la Paris (1924) și al primei participări a României la întrecerile olimpice, în același an 1924.

La Paris, țara noastră va participa în acest an la întrecerile programate pentru 18 discipline sportive cu un număr de 107 concurenți. Purtătorii drapelului românesc, la festivitatea de deschidere, vor fi Ionela și Marius Cozmiuc (canotori bine cunoscuți pentru performanțele lor olimpice).

La cele 329 de probe înscrise în calendarul Jocurilor Olimpice de la Paris vor participa concurenți, reprezentanți ai celor 45 de discipline sportive alese pentru întrecerile din acest an.

Trebuie să amintim de faptul că, până în prezent, participările României la Jocurile Olimpice, au avut ca rezultat obținerea a peste 300 de medalii (cele mai multe la gimnastică). Participând la 23 ediții de Jocuri Olimpice de Vară și 22 ediții Jocuri Olimpice de Iarnă, România s-a aflat pe podiumurile de premiere obținând 90 de medalii de aur, 97 de argint și 122 de bronz.

Prima medalie de aur olimpică, pentru România, a fost cucerită de Iosif Sârbu, în 1952 la Helsinki, la proba de pistol. În anul 1976, Nadia Comăneci obține la Montreal primul 10 olimpic din istoria gimnasticii. Cea mai bună clasare a României în întrecerile olimpice s-a înregistrat în 1984 la Los Angeles, când a ocupat locul doi la clasamentul pe națiuni (după Statele Unite al Americii) cu un total de 53 de medalii: 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz.

Pentru ediția din acest an, iubitorii sporturilor olimpice din România își doresc, cum e și firesc, reconfirmarea celor mai bune și frumoase tradiții ale succeselor românești, care să aibă drept rezultat un loc cât mai bun înscris în topul celor mai performante echipe aparținând celor 206 țări înscrise în competiție, care au ca motivație obținerea unui număr cât mai mare de medalii, din totalul de 324, care vor fi înmânate pe podiumurile de premiere.

Mărcile poștale ale emisiunii ilustrează imagini-simbol al unor discipline sportive la care România are reprezentanți cu șanse mari la medalii: gimnastica (val. nominală 10 lei), scrima (val. nominală 3 lei), probele de atletism (val. nominală 4 lei), kaiac-canoe (val. nominală 5 lei), înot (val. nominală 13 lei) și tenis de masă (val. nominală 6 lei).

Marca poștală a coliței filatelice (val. nominală 33 lei), ilustrează o probă a canotajului, respectiv, proba de 8 +1 rame.

Cele două plicuri „prima zi” prezintă în grafica lor design-ul simbolic al amprentei naționale reprodusă pe tricourile sportivilor români și respectiv o compoziție cromatică în care se regăsesc și simbolurile grafice ale monumentelor reprezentative ale Parisului.

Allez, Allez, Paris 2024! 

Romfilatelia mulțumește domnului Mihai Covaliu, Președinte, domnului George Boroi, secretar general și întregii echipe a Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.

Emisiunea este disponibilă de vineri, 26  iulie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

Pentru informații suplimentare, vă rugăm contactați Biroul Relații Publice :

Tel: 021 / 336 93 92

pr@romfilatelia.ro

RADOR – 25 iulie