Jocurile Olimpice de vară de la Paris încep în această seară. Pentru prima dată în istorie, ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion, ci pe fluviul Sena, traversând, pe o distanţă de şase kilometri, centrul capitalei franceze. Parada fluvială va spune povestea unui oraş, a unei naţiuni, a unei culturi.

Din Paris, Daniela Coman.
Reporter: Defilarea pe apă va dura trei ore. Aproape 200 de vapoare și bărci vor transporta cele 206 delegații și 10.500 de sportivi, dar și forțe de ordine. Transformate în scenă, ambarcațiunile vor susține momentele de muzică, dans, acrobații pregătite de artiști, cărora li se vor alătura și o parte dintre sportivii de la olimpiadă. Alte animații sunt prevăzute în apă. Fiecare loc simbolic, monument, clădire prin dreptul căruia va trece alaiul olimpic, a fost o sursă de inspirație pentru povești din istoria orașului, devenit decorul plin de viață al festivității. Alte surprize vor produce costumele protagoniștilor, create în cel mai mare secret în capitala modei și a bunului gust. Spectatorii vor urmări parada de pe cheiuri și de pe poduri.
Președintele Emmanuel Macron: Jocurile Olimpice le găzduim o dată într-un secol, iar o ceremonie de deschidere ca aceasta va avea loc prima dată în istoria jocurilor. Desigur, sunt necesare măsuri de securitate excepționale, dar acest lucru este valabil pentru toate capitalele ce găzduiesc olimpiada. Avem nevoie să ne entuziasmăm, să ne reunim în jurul unei Franțe ce întâmpină lumea. Odată cu aceste Jocuri Olimpice și Paralimpice, vom vedea cu toții, vineri seara, că a meritat.
Reporter: S-a păstrat un mare secret în jurul vedetelor care vor evolua la ceremonia de deschidere, însă sosirea neașteptată la Paris a lui Céline Dion, cea mai franțuzoaică dintre canadience, retrasă de pe scenă în ultima vreme din cauza unor probleme de sănătate, dar și a lui Lady Gaga, au dat naștere la unele bănuieli. Alături de ele, numeroase nume de cântăreți francezi circulă la bursa zvonurilor. În cea mai mare taină, este ținut și numele ultimului purtător al flăcării olimpice, acela care va lăsa să ardă focul sacru până pe 11 august. Se știe însă unde va fi cazată flacăra pe timpul Jocurilor, în Grădina Tuileries, din apropiere de Muzeul Luvru. Echipa de jurnaliști Radio România va transmite diseară aspecte în direct de la această ceremonie, care este de neratat. Va fi nu doar ce n-a văzut Parisul, va fi ce n-a văzut lumea. Corespondență de la Paris – Reporter: Daniela Coman/RADOR RADIO ROMÂNIA//apostelnicu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (26 iulie)