Insectele dăunătoare se înmulțesc considerabil în timpul verii (mai ales la temperaturi exagerate) și, probabil, din dorința de a căuta și ele un pic de răcoare, ajung să ne invadeze locuințele și grădinile. Pentru a le ține departe, putem apela atât la barierele fizice, precum plasele de protecție, spray-urile și soluțiile chimice, cât și la remedii naturale, cum ar fi unele plante în ghiveci, mireasma acestora fiind destul de eficientă pentru îndepărtarea țânțarilor și a muștelor, pe tot parcursul anului. Insectele pot face ravagii și asupra florilor, lăsând grădinarii frustrați, dar și nerăbdători să afle cum să riposteze. Cu toate acestea, există o soluție cât se poate de blândă pentru a evita aceste probleme – plantarea de flori frumoase pe care insectele se întâmplă să nu le sufere. Pentru o grădină frumoasă, fără dăunători, care funcționează mai degrabă pentru a atrage polenizatorii și alte insecte benefice, există plante și flori care resping în mod natural gândacii datorită sevei, a frunzelor suculente, a frunzelor păroase și a altor „scuturi” naturale. Plantând aceste flori, veți putea dedica mai mult timp procesului de plivire și îngrijire a plantelor sau, pur și simplu, relaxării în grădină. Una dintre cele mai frumoase și prietenoase modalități de a descuraja dăunătorii să vă viziteze grădina sau casa este prin intermediul plantelor, așa că, la următoarea vizită la pepinieră, merită să fiți un pic mai atenți la anumite plante care țin gândacii departe. Indiferent dacă sunteți alergic la albine sau pur și simplu doriți să vă relaxați în aer liber fără a fi deranjat, este absolut normal să doriți să vă apărați de insecte. Însă, insecticidele chimice dăunătoare pot distruge polenizatorii importanți și mediul nostru. Albinele și viespile se feresc în mod natural de o mulțime de arome, uleiuri și culori naturale. Așadar, profitați de propriile „repelente” ale naturii. Plasarea oricăreia dintre aceste plante în grădina dvs. va ține albinele și viespile departe.


Plante aromatice care resping insectele

Entomologii au observat că plantele aromatice (care emană un miros puternic specific) pot fi benefice pentru această cauză. Dar, pentru ca eforturile dvs. să dea roade, aceste plante trebuie să fie amplasate în apropierea celor afectate în mod normal de dăunători. O singură plantă de gălbenele, de exemplu, nu va avea puterea de a proteja o întreagă grădină de roșii. Aveți nevoie de rânduri de gălbenele sau alte plante pentru a feri grădina de pericol. Așadar, multe dintre aceste plante-minune fac parte din categoria plantelor aromatice, folosite totodată pentru a da mai multă savoare preparatelor culinare. Cele mai multe dintre aceste plante anti-țânțari sunt frumoase și emană un parfum plăcut. Deci, un motiv în plus pentru a le avea mereu la îndemână!

  • Busuiocul nu este doar un condiment delicios pentru mâncăruri, ci și un repelent eficient pentru muște și țânțari. Mirosul său intens ține la distanță aceste insecte. Plasați ghivece cu busuioc pe pervazele ferestrelor sau în locuri strategice din casă pentru a beneficia de efectele sale. Busuiocul respinge muștele de casă și țânțarii. Plantați sau adăugați busuioc în casă sau în zonele din aer liber în care va place să vă relaxați. Busuiocul este delicios în rețetele alimentare dar totodată, puteți face din busuioc și un spray repelent împotriva țânțarilor.
  • Lavanda este renumită pentru aroma sa plăcută și efectul relaxant. Aceasta emană un parfum pe care oamenii îl iubesc, dar pe care insectele îl evită. O plantă de lavandă în apropierea ferestrelor sau a ușilor va ajuta la ținerea la distanță a țânțarilor și a muștelor. Pusă în preajma dulapului, vă ajută să scăpați și de molii. Puneți buchete de lavandă uscată în casă pentru a ține departe muștele. Lavanda îndepărtează moliile, muștele, puricii și țânțarii. De secole, lavandă a fost folosită pentru a adăuga un parfum plăcut caselor și hainelor din sertare şi dulapuri. Iar dacă oamenii iubesc mirosul de lavandă, insectele îl urăsc. Plantați lavandă în zonele însorite de pe lângă casă dvs., pentru a le păstra curate și a menține la distanță dăunătorii. De asemenea, puteți utiliza uleiul extras din florile de lavandă și îl puteți pulveriza pe piele atunci când ieșiți la plimbare în aer.
  • Menta este o altă plantă aromatică cu proprietăți repelente. Frunzele de mentă pot fi zdrobite pentru a elibera un miros și mai puternic, respingând astfel insectele. În plus, menta este foarte ușor de cultivat și întreținut. Menta îndepărtează țânțarii. Este cel mai mult cultivată în ghivece, și nu la sol, deoarece se răspândește foarte repede. Odată plantată în grădină, este mai dificil apoi să o îndepărtaţi. Frunzele ei sunt de obicei folosite în ceaiuri sau cocktailuri, dar și tulpinile și florile sunt aromatice. Uleiurile aromate ale plantei pot fi extrase și combinate cu oțet de mere și vodcă pentru a ține țânțarii la distanță.
  • Rozmarinul nu doar că îmbogățește aroma preparatelor, dar ține muștele și țânțarii la distanță. Uleiurile esențiale din rozmarin sunt cele care resping insectele. Puneți rozmarin în ghivece în locuri însorite și bine aerisite. Rozmarinul îndepărtează atât țânțarii, cât și insectele dăunătoare plantelor vegetale. Rozmarinul se găsește sub diferite forme. Plantele pot fi cultivate direct în grădini, acolo unde solul permite, sau în jardiniere. Uleiul de rozmarin este delicios și este des folosit atât în bucătărie, dar și pentru îndepărtarea insectelor. Atât planta în sine, cât și butașii de rozmarin, sunt foarte eficace pentru ținerea la distanță a insectelor nedorite.
  • Cimbrișorul este o plantă aromatică cu multiple utilizări culinare și medicinale. Frunzele sale au un miros puternic care respinge țânțarii. Oferiți-i suficientă lumină și apă pentru a crește sănătos și a-și păstra proprietățile repelente.
  • Cimbrul lămâios (sau citric) respinge țânțarii. Această plantă se poate adapta solurilor uscate sau pietroase, la mică adâncime, chiar pe lângă borduri, atât timp cât sunt în locuri însorite. Plantă în sine, nu va respinge țânțarii. Pentru a elibera substanțele chimice pe care le conține această plantă și deci, pentru a înlătura țânțarii, trebuie să tăiați câteva tulpini ale plantei și să le frecați între palme. Dar desigur, înainte de a face acest lucru, asigurați-va că nu va va afecta sănătatea și testați toleranță la aceste substanțe, prin frecarea pe piele, de obicei antebraț, a câteva frunze zdrobite, timp de câteva zile.
  • Lămâița este cunoscută pentru aroma sa de lămâie, foarte eficientă în respingerea țânțarilor. Uleiurile volatile din lămâiță sunt utilizate în multe repelente comerciale, dar o plantă vie este mult mai eficientă și naturală. Iarba de limon (lămâiţa) alungă țânțarii. Cu siguranță ați văzut în magazine, lumânări cu miros de lămâiţă și știți că mirosul acesteia ține departe țânțarii. Se folosește în preparate culinare și este rezistentă numai în locurile însorite, bine drenate. Se găsește de asemenea, în multe dintre rețetele asiatice. Citronela este o plantă perenă din familia ierburilor Poaceae, având o aromă puternică de lămâie, de unde provine și numele. Iarba de lămâie sau Citronella poate fi ușor confundată cu roinița. Citronella este o plantă perfectă pentru a fi cultivată în ghivece și care reușește să țină țânțarii la distanță. Mirosul de citronella respinge țânțarii iar pentru un efect mai bun, puteți rupe câteva frunze pe care să le zdrobiți, apoi să le masați pe piele. O soluție împotriva țânțarilor poate fi dintr-un amestec de frunze zdrobite cu apă și alcool.
  • Cătușnica sau Iarba mâței – Iarba-mâței este o plantă perenă, aromată, înrudită cu menta. Poate ajunge la 1 metru înălțime. Are flori colorate în roz sau mov, uneori pot fi și albe. Planta atrage albinele (meliferă), dar este repelent pentru țânțari sau alte insecte datorită mirosului său neplăcut pentru aceștia. Parfumul său de mentă și lămâiță atrage însă pisicile, având asupra lor efectul unui drog, în special prin stimularea simțului olfactiv al acestora. Nu numai pisicuțele de casă preferă substanța nepelactona din iarba-mâței, ci și felinele mari cum sunt de exemplu tigrii. Nepetalactonul este un repelent pentru țânțari și muște, uleiul izolat din cătușnică prin distilare cu abur fiind un repelent și gândacilor de bucătărie și termitelor.
  • Roinița face parte din familia mentei, iar mirosul său este o combinație între cel al lămâii și mentei. Roinița atrage fluturii și albinele, însă respinge pe loc țânțarii. Este o plantă care nu necesită o îngrijire specială și are tendință de a se înmulți foarte rapid. Singura sa necesitate este să fie udată o dată la câteva zile. Roinița este meliferă, aromatică și are proprietăți curative. Ceaiul preparat din frunze de roiniță, dar și cel preparat din flori de roiniță ajută la calmarea durerilor de cap, tratarea amețelilor, pierderea temporară a cunoștinței. Roinița mai poate fi utilizată și pentru vindecarea rănilor (sub formă de băi) datorită proprietății acestei plante de cicatrizant.
  • Mărarul respinge acarienii, afidele, moliile de varză și insectele de dovleac. Mirosul puternic de mărar este o altă alegere excelentă pentru alungarea dăunătorilor. Această plantă poate fi plantată lângă busuioc, sparanghel și porumb, dar păstrați-o departe de plante precum morcovi, cartofi și lavandă. Frunzele și semințele mărarului au mult ulei volatil, bogat în anetol, carvonă, cu aromă puternică. Uleiul volatil de mărar conține calciu, potasiu, sulf, fier, magneziu și sodiu, vitaminele A, B și C (toate în cantități considerabile). Acestea ajută la alungarea țânțarilor.
  • Salvia respinge moliile de varză, muștele de morcov, gândacii și melcii. Frunzele moi și mirosul blând de salvie sunt un răsfăț senzorial pentru grădini. Din fericire, mulți dăunători nu se bucură de această plantă ca oamenii. Așezați-o lângă alte ierburi pentru un efect major de respingere a dăunătorilor. Salvia este cunoscută pentru mirosul său puternic care respinge dăunători precum muștele, molii și melcii. Plantați salvia în apropierea culturilor pentru a le proteja.
  • De asemenea, albinelor și viespilor nu le place parfumul de cuișoare. Cunoscuți pentru mugurii lor de flori uscate folosite pentru gătit, copacii de cuișoare sunt un plus frumos pentru orice grădină. Sunt însă mult mai eficienți în combinație cu alte plante care resping albinele și viespile. Dezavantajul este că aceștia au o creștere lentă, așa că trebuie să plantați cu mult înainte de sezonul polenizatorilor și să fiți pregătiți pentru o investiție semnificativă de timp.
  • Castraveții nu au ei prea mult miros și nici nu prea pot fi încadrați la plante aromatice, dar au acid în coajă. Albinelor și viespilor nu le place deloc asta. Această plantă comestibilă face parte din familia tărtăcuței și este ușor de cultivat acasă. Planta lasă un excelent respingător natural, dar efectele ar putea fi și mai semnificative după ce sunt recoltate. O altă modalitate eficientă de a descuraja albinele și viespile cu castraveți este să împrăștiați resturile de coajă de castraveți în jurul curții pentru a ține „înțepăturile” departe.

Alte plante aromatice

– Frunzele de dafin resping muștele. Dacă plantați dafin, nu mai e nevoie să apelați la frunzele uscate de la magazine, pentru a da aromă mâncărurilor, doar veți alege frunzele pe care le doriți. O altă plantă puternic parfumată este frunza de dafin sau dafinul. Deși nu este la fel de popular ca busuiocul, adaugă o aromă încântătoare oricărei mese și se mândrește cu multe beneficii pentru sănătate. Din nou, mirosul de frunze de dafin – plăcut pentru noi, jignitor pentru dăunători – este cel care se crede că descurajează albinele și viespii.

– Arpagicul respinge gândacul japonez și păduchii. Mirosul puternic de arpagic poate descuraja viespile. La fel ca usturoiul și ceapa, arpagicul face parte din familia allium, iar mirosurile lor puternice țin departe mulți dăunători, inclusiv muștele morcovului și afidele. Cu toate acestea, arpagicul poate atrage și polenizatori precum albinele, așa că cel mai bine este să îl plantați printre alte ierburi care descurajează albinele.

– Oregano respinge mulți dăunători, va acoperi solul și va oferi umiditate solului pentru ardei.

– Pătrunjelul respinge gândacii.

– Deși poate fi considerată o buruiană de mulți oameni, patlagina este de fapt o plantă utilă în grădină. Atrage insectele benefice precum insectele solitare și buburuzele, care se hrănesc cu dăunători precum afidele.

Plante ornamentale care resping insectele

  • Plantele din familia cepei ornamentale – Allium, denumirea științifică, ale căror cozi cresc dramatic în înălțime, sunt considerate că un insecticid natural. Acestea resping numeroase insect, precum melcii de grădina, muștele, viermii de varză. Plantele care se bucură de protecția cepei ornamentale sunt: roșiile, ardeii, cartofii, varză, broccoli și morcovii.
  • Crizantemele resping gândacii, furnicile, cărăbușii japonezi, păduchii, puricii, ploșnițele, gândacii. Ingredientul din crizanteme care le face eficiente împotriva insectelor, este piretru. Deoarece acesta poate distruge și insectele zburătoare, este foarte mult folosit în America în spray-urile de interior, șampoanele pentru animalele de companie. Deși florile de crizantema pot fi folosite pentru a crea un spray insecticid, piretru (insecticidul natural) poate fi cancerigen pentru oameni, așa că este recomandat să citiți instrucțiunile de folosire în acest sens, asigurându-vă că știți despre toate riscurile pe care le implică utilizarea lui. Crizantemele conțin un compus utilizat în multe insecticide. Plantele de crizantemă ajută la respingerea muștelor, țânțarilor și a altor insecte dăunătoare. Plasați-le în locuri bine luminate pentru efect maxim.
  • Călțunașii resping muștele albe și mulți gândaci de varză. Sunt recunoscuți pentru beneficiile pe care le pot aduce oamenilor. Aceste flori eliberează în aer niște substanțe chimice care resping insectele, protejând totodată și alte plante dimprejurul lor. Călțunașii sau Condurul doamnei, cum mai sunt denumiți în popor, sunt alegerea ideală pentru plantarea pe marginea grădinilor de legume, pentru a le proteja împotriva insectelor care le-ar putea afecta. Din fericire, aceste flori nu resping și insectele puternic polenizatoare, precum bondarul.
  • Mușcatele sunt plante ornamentale populare care au și proprietăți repelente. Mirosul specific al frunzelor de mușcată este respingător pentru muște și țânțari. Aceste plante sunt ideale pentru a fi plasate pe balcoane sau pe terase. Cine nu are încă un ghiveci cu mușcate ar trebui să-și cumpere pentru că acestea au atât rol decorativ, cât și unul foarte util. Țânțarii nu se împacă prea bine cu mirosul mușcatelor. Pelargonium cum i se mai spune, este un gen de plante florale, cunoscut popular sub numele de mușcate, care înfloresc din primăvară până în toamnă. Recomandate sunt în special soiurile parfumate pentru îndepărtarea țânțarilor.
  • Iedera este o plantă ornamentală versatilă care poate ajuta la reducerea numărului de insecte din casă. Aceasta oferă și umbră, creând un mediu mai puțin atractiv pentru muște și țânțari.
  • Frunzele de eucalipt au un miros puternic și răcoritor care ține la distanță țânțarii. Un ghiveci cu eucalipt în casă poate reduce semnificativ prezența acestor insecte. Asigură-te că planta primește suficientă lumină și apă. Atât uleiul de eucalipt, cât și parfumul său acționează ca un factor natural de descurajare pentru albine și viespi. Cel mai indicat este ca eucaliptul să fie plantat primăvara, putând crește câțiva metri pe an. Este, de asemenea, cunoscut ca un „respingător” eficient de insecte, în special pentru furnici și țânțari. Dacă plantați eucalipt, fiți foarte atenți. Scoarța, seva și frunzele sunt toxice pentru oameni și animale de companie.
  • Țineți-o aproape de locurile în care vă petreceți serile în grădină sau chiar și în casă, mai ales că miroase foarte frumos. Regina nopții este o plantă erbacee perenă, cultivată pe scară largă ca o plantă ornamentală. Grădinarii o denumesc, de asemenea, tutun de ornament. Acesta este unul dintre cele mai parfumate tutunuri. Emite mirosuri bogat terpenoide sau izoprenoide (sabinene, beta-myrcene, limonen, trans-beta-ocimene) și benzenoide (metil benzoat, salicilat de metil) care o încadrează ca plantă cu efecte împotriva țânțarilor. Înflorește la sfârșitul verii. Regina nopții este larg răspândită ca plantă ornamentală în regiunile temperate. Deși este o plantă perenă, de obicei este cultivată anual din cauza robusteții scăzute. Îngheață sub -5 °C. Îi place să fie plasată în plin soare și are nevoie de udare regulată.
  • Gălbenelele au atât de multe efecte benefice, încât nu degeaba li se mai spune și florile minune. Gălbenele sunt o specie de plante de cultură anuală, rar bianuală, cu miros balsamic puternic. Gălbenelele pot fi cultivate pretutindeni în România, fără să apară probleme de climă sau de sol. În terapii medicinale, gălbenelele se utilizează sub formă de infuzie, pentru uz intern în primul rând, pentru tratarea ulcerului și gastritelor. Preparatele fitoterapeutice din gălbenele sunt utile în tulburările de ciclu menstrual, în afecțiunile hepatice și afecțiunile biliare. Principiile active din gălbenele se pretează pentru tratarea locală a plăgilor de diverse origini, a înțepăturilor de insecte, a degerăturilor și arsurilor, a infecțiilor localizate ale pielii, a plăgilor care se vindecă greu, în terapia acneei precum și pentru ameliorarea tenurilor uscate. Mirosul gălbenelelor respinge țânțarii și chiar iepurii. Rădăcinile gălbenelelor sunt binecunoscute de către agricultori, pentru îndepărtarea insectelor, deși acestea necesită chiar un an de folosință pentru a avea rezultatele scontate. Deși gălbenelele cresc ușor în locuri însorite, aceste pot fi adesea afectate de mucegai, făinare, putrezire și chiar descompunere de la rădăcină.
  • Pufuleții (Ageratum houstonianum) sunt o plantă anuală, originară din Mexic. Numele ştiinţific al speciei provine de la cuvântul grecesc “geras” care ȋnseamnă “vechi” făcând referire la faptul că florile ȋşi păstrează culoarea o perioada lungă de timp. Sunt plante anuale de sezon rece, adesea cultivate ca așternut în grădini, și sunt folosiți pe scară largă ca plantă ornamentală pentru bordurile de vară și cutiile de balcon, soiuri mari și ca flori tăiate. Specia se cultivă o dată pe an, având numeroase soiuri ale căror coroane pot fi albastru închis, violet, roz și alb. Ageratum a dezvoltat o metodă unică de a se proteja de insecte: produce un compus asemănător metoprenului care interferează cu funcția normală a corpului allatum, organul responsabil cu secretarea hormonului juvenil în timpul creșterii și dezvoltării insectelor. Această substanță chimică declanșează următorul ciclu de năpârlire pentru a dezvolta prematur structurile adulte și poate face majoritatea insectelor sterile dacă sunt ingerate în cantități suficient de mari. Conține alcaloizi de pirolizidină.
  • La fel ca și Regina nopții, iasomia este utilă împotriva țânțarilor. Conține alcaloizi, cumarine, flavonoide, taninuri, terpenoide, glicozide, emodine, leucoancianine, steroizi, antociani, flobatinini, ulei esențial și saponine. Jasminum officinale este o specie cultivată pe scară largă în multe locuri precum Spania, Franța, Italia, Portugalia, România, Croația, Bosnia și Herțegovina, Muntenegru, Serbia, Algeria, Florida și Indiile de Vest. Cunoscută și sub denumirea de iasomie albă, este apreciată în special de grădinarii din întreaga lume temperată pentru parfumul intens al florilor sale vara. Uleiul esențial de Jasminum officinale este folosit în aromoterapie. Aroma de iasomie este descrisă ca fiind calmantă și liniștitoare, fără a fi soporică. Ca medicament pe bază de plante, este folosit în dermatologie fie ca agent antiseptic, fie ca agent antiinflamator. O componentă majoră a iasomiei este acetatul de benzil (~25%), despre care se știe că este absorbit prin piele și că este un sensibilizator alergic.
  • Petunia este una dintre cele mai populare flori de grădină folosită pentru amenajările peisagistice, originară din Argentina şi Brazilia. Pot fi plantate în grădină sau în ghivece agăţătoare şi jardiniere. Folosită pentru înfrumuseţarea decorului teraselor ori balcoanelor, petunia se plantată în diverse vase decorative, jardiniere şi ghivece (de cele mai multe ori suspendate). Așadar, Petunia este o plantă cu calităţi decorative excepţionale, fiind adorată de majoritatea celor care iubesc florile. Cele mai frecvente soiuri de petunii întâlnite sunt grandiflora (petunii cu flori uriaşe şi margini drepte), multiflora (cu flori mai mici dar cu înflorire abundentă) şi surfinia (plante târâtoare, folosite îndeosebi pentru ghivece suspendate. Petuniile sunt eficiente împotriva gândacilor, împotriva altor dăunători din grădină: afide, gândaci, viermi dar și a țânțarilor. Pentru o bună dezvoltare oferiți petuniilor soluri bine drenate și locații însorite. Petuniile resping gândacii și insectele de roșii. Se găsesc într-o varietate de culori, necesită efort minim pentru întreținere și pot fi plantate în grădina sau jardiniere, în zone însorite, în apropiere de legume, precum roșiile, ardeii, fasolea.
  • Bogate într-un ingredient care alungă țânțării instant, numit pyrethrum, crăițele sunt plante ideale atât pentru decor, cât și pentru a scăpa de insecte. Aceste plante alungă și alte insecte, nu doar țânțarii. Crăițele se pot planta în casă în ghivece sau chiar în grădină. Crăiţa este o plantă anuală care înfloreşte din abundenţă din aprilie până la primul îngheţ. Singura îngrijire necesară este îndepărtarea florilor ofilite, astfel stimulându-se apariția unor noi boboci. Iubeşte solurile nisipoase, sărace, de aceea nu necesită fertilizare. Dacă este plantată în jardinieră sau ghiveci, necesită lunar o fertilizare obisnuită. Dacă însă este plantată în grădină nu mai necesită fertilizări suplimentare.
  • Condurul Doamnei este una dintre cele mai utile plante pentru că este decorativă, medicinală, comestibilă dar și plantă companion ce atrage insecte benefice, alungându-le pe cele dăunătoare precum afide, musculița verzei, gândaci dar și țânțari sau muște. Condurașii sunt cultivați în scop decorativ dar frunzele și fructele pot fi folosite în scop culinar. Frunzele pot fi folosite în salate, având un gust piperat. Semințele sunt de asemenea comestibile și pot fi folosite ca substitut pentru capere. Este o plantă anuală agățătoare, care ajunge în înălțime până la 2m cu flori galbene, roșii sau portocalii, asimetrice și frumos pintenate. În locuri însorite se înalță deasupra frunzelor, la umbră în schimb rămân sub ele. Înflorește mai abundent într-un sol sărac, nisipos, solul prea bogat favorizând dezvoltarea frunzelor în detrimentul florilor.
  • Ruta graveolens, cunoscută în mod obișnuit sub numele de rută, rudă comună sau plantă de grație, este o specie din genul Ruta cultivată ca plantă și plantă ornamentală. Este o mică plantă erbacee cu o formă stufoasă cu numeroase proprietăți medicinale. Atât de multe, încât unii scriitori au citat-o în poeziile lor, numind-o „Iarbă de grație”. Întreținerea relativ ușoară, pe lângă rezistența la frig și dimensiunile reduse, o fac o plantă ideală pentru a fi pusă în grădină sau pe terasă într-un ghiveci. Rue este o plantă medicinală care poate fi foarte eficientă în a ține viespile departe. Acoperindu-și frunzele și tulpinile, Rue are glande uleioase care secretă un ulei intens și cu miros acru care poate fi foarte respingător, chiar și pentru oameni. În plus, florile sale minuscule nu sunt de obicei atractive pentru albine. În schimb, atrag fluturii. Atenție la faptul că frunzele și florile sunt toxice pentru oameni și animale de companie.
  • Planta-trompetă și-a primit numele de la forma tubulară a florii. Albinele nu sunt atrase de florile trompetă, deoarece forma face dificilă adunarea nectarului. În timp ce aceste flori țin dăunătorii departe, ele sunt atractive pentru colibri. Există multe soiuri diferite de flori trompetă, cum ar fi trâmbița îngerului. Acest lucru înseamnă că există suficient spațiu pentru grădinari pentru a alege unul care se potrivește cel mai bine curții lor. Un soi roșu este cel mai indicat, deoarece albinele nu disting această nuanță.
  • Artemisia, cunoscută în mod obișnuit sub numele de pelin, este un agent natural binecunoscut de descurajare a insectelor. Viesperilor nu le place mirosul ei acru. Deși parfumul ușor amar nu este complet neplăcut pentru oameni, Artemisia poate fi ușor toxică pentru oameni, în special pentru animalele de companie. Are un compus numit absint, care este dăunător pentru insecte și le ține la distanță. Puneți pelinul în ghivece lângă intrări sau terase pentru a ține departe albinele și viespile.

Alte flori ornamentale

– Cameleon (Lantana camara) – arbuști decorativi care resping țânțarii.

– Ora 4 – atrag și otrăvesc gândacii japonezi. În lumea fascinantă a naturii, Mirabilis jalapa, cunoscută și sub numele de „Ora 4”, a captat atenția oamenilor de secole. Această floare deosebită se remarcă prin culorile sale vii și forme variate, ceea ce a făcut-o o adevărată minune a naturii. Mirabilis jalapa este o plantă perenă care crește sub formă de tufă și poate ajunge la înălțimi variabile. Frunzele sale sunt ovale și dispuse alternativ pe tulpină. Ceea ce o face cu adevărat specială sunt florile sale vibrante, care pot avea diverse nuanțe de roșu, roz, alb, galben și alte culori, care se deschid în jurul orei 16:00.

– Narcise – resping moliile.

– Borage sau Limba mielului – Îndepărtează viermii de porumb și viermii de varză. Borage produce flori albastre vibrante și este un magnet pentru polenizatori – un beneficiu pentru orice grădină. Folosiți-l pentru a alunga viermii enervanti și pentru a proteja culturile de roșii.

– Nasturtium – cunoscută în mod obișnuit sub numele de creson sau galben – Îndepărtează: muștele albe, gândacii, afidele, bucățile de varză și insectele de dovleac. Unii oameni consideră că nasturtiums funcționează cel mai bine ca recoltă-capcană. Ele atrag dăunătorii către frunze și flori și le distrag atenția de la alte legume, fructe sau flori pe care încercați să le creșteți și să le păstrați în siguranță.

– Nalba este o plantă medicinală cu flori roz-violet care se întâlnește des pe marginea drumurilor sau în locuri necultivate. Această floare frumoasă nu doar că adaugă culoare grădinii tale, dar și atrage insecte benefice, cum ar fi buburuzele și albinele. De asemenea, poate ajuta la împiedicarea atacului de afide și molii.

– Begoniile sunt flori cu întreținere redusă și frumoase care, în mod surprinzător, nu atrag foarte des albinele. Această floare nu produce suficient nectar pentru ca albinele să fie prea interesate, ceea ce le face un plus perfect pentru o grădină fără albine.

– Ferigile – Plantele fără flori sunt o măsură preventivă pentru a ține departe albinele și viespile, în primul rând. Pentru că nu au polen, polenizatorii nu sunt atât de interesați de ele. Ferigile sunt o opțiune excelentă, deoarece în general nu sunt atractive pentru dăunători și insecte, în afară de furnica sau afidele ocazionale.

– Crinii sunt unele dintre cele mai frumoase flori de grădină. Deoarece albinele nu pot vedea culoarea roșie, plantarea oricărei varietăți de crini roșii le va face să caute iarbă mai verde în altă parte. Fiți atenți, totuși, deoarece unele tipuri comune de crini conțin o toxină fatală pentru pisici, dar nu și pentru câini sau oameni.

– Se pare că insectele detestă parfumul picant de cuișoare al garofițelor roz la fel de mult pe cât ne place nouă. Dianthus peren s-a născut pentru a prospera în grădini, deoarece drenajul este o caracteristică esențială a habitatului pentru succesul acestei plante cu flori de primăvară.

Plante carnivore

Plante ulcior – Sarracenia

Aceste plante atrag în capcană insectele și le înghit. Plantele exotice ademenesc insectele prin “aruncarea” unei frunze frumos aromate și colorate. O dată ajunsă pe această frunză, insectă alunecă pe aceasta în interiorul plantei și cade într-un bazin cu apă, unde se îneacă sau moare de epuizare în încercarea de a se salva. Plantă digera apoi aceste insecte. Insectele care cad cel mai adesea în capcană lor, sunt furnicile, muștele, viespile, gândacii, melcii. Plantele ulcior cresc de obicei în mlaștini, în sălbăticie, au nevoie de zone însorite și care rămân umede în general, o combinație dificilă în general, pentru grădinari. Nu este toxică sau periculoasă, ba chiar este benefică și nu trebuie hrănită, se descurcă singurică.

Autor: Alina Andrei, RADOR RADIO ROMÂNIA

https://www.thespruce.com/plants-that-keep-bugs-away-8667977

https://www.thespruce.com/flowers-that-repel-bugs-8668218

https://www.thespruce.com/plants-that-keep-bees-and-wasps-away-8672460