2024. július 26

Marcel Ciolacu miniszterelnök a helyszinen méri fel az aszály sújtotta mezőgazdasági növények helyzetét

Marcel Ciolacu miniszterelnök Florin Barbu földművelésügyi miniszterrel együtt pénteken Vrancea megyébe megy, hogy felmérje a helyszínen az aszály okozta károkat, mielőtt megállapítaná az érintett gazdálkodóknak folyósított kompenzáció mértékét. A földművelésügyi miniszter nemrég megbeszélést folytatott a kereskedelmi bankok képviselőivel, akiket arra kért, hogy javasoljanak megoldásokat a szárazság miatt károkat szenvedett gazdálkodók által felvett kölcsönök részleteinek és kamatainak fedezésére. A délután folyamán a miniszterelnök egyik Buzău megyei farmra látogat. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

A méhészek a hónap végéig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket

A méhészek a hónap végéig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket és a méhészeti ágazatban az idén felmerült kiadásokat igazoló dokumentumokat. E szektor támogatását két európai alapból és az állami költségvetésből fedezik. A Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) leszögezte, hogy a kérelmek beérkezése után ezeket felülvizsgálják adminisztratív szempontból, de ugyanakkor helyszíni ellenőrzéseket is végeznek. A méhészeti támogatást igénylők az igazoló dokumentumokkal együtt egyszeri kifizetési kérelmet nyújthatnak be az APIA-központokhoz, közvetlenül vagy meghatalmazotton keresztül. Az eml]tett alapokból a január 1. és július 31. között felhalmozott kiadásokat fedezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

Ma este lesz a párizsi nyári olimpiai játékok ünnepélyes megnyítója

Ma este, romániai idő szerint 20:30-tól kerül sor a párizsi nyári olimpiai játékok nyitóünnepségére. A történelem során először fordul elő, hogy az ünnepélyes megnyítót nem stadionon, hanem a Szajna folyón tartják, amely hat kilométeres távon szeli át a francia főváros központját. A színpadokká alakított hajókon fellépő művészekhez néhány olimpiai sportoló is csatlakozik, a ceremóniát kivételes biztonsági erők felügyelik, amelyeket külföldi rendőrök, köztük román rendőrök is segítenek. A 45 000 rendőr és csendőr, a világ 44 országából érkezett 1 900 kolléga támogatásával, sikeressé és mindenki számára örömtelivé teszi a ma esti folyami felvonulást, nyílatkozta a francia belügyminiszter a tegnap este, amikor köszönetet mondott a külföldi biztonsági erőknek. Partner- és barátországként Franciaország köszönetet mond!, fűzte hozzá a miniszter, megjegyezve: A nemzetközi rendőrségi együttműködés nagyon fontos biztonságunk szempontjából a jelenlegi bonyolult geopolitikai környezetben, amely országainkat, és különösen Franciaországot érinti. A 2024-es párizsi olimpiai játékok megnyitóünnepsége fellett több tucat román rendőr, csendőr és határőr is őrködik. Az emberi erők mellett helikopterek és  több mint 100 drón is figyelemmel kíséri az esemény lezajlását; a nem kívánt jelenlétet egy drónellenes rendszer azonosítja és likvidálja.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)

Az uniós tagállamoknak két jelöltet kell javasolniuk az európai biztosi funkciókra

Augusztus 30-ig az Európai Unió valamennyi tagállamának két jelöltet kell javasolnia az új Európai Bizottság biztosi posztjaira. Az Európai Bizottság elnökének múlt héten újraválasztott Ursula von der Leyen pénteken elküldött levelében kifejtette, hogy azt szeretné, ha minden ország javasolna egy férfit és egy nőt az európai biztosi posztokra. Ursula von der Leyen azt tervezi, hogy már augusztus közepétől megkezdi az interjúkat a jelöltekkel. Ezt követően, a kiválasztott jelöltek mindegyikét meghallgatják az Európai Parlament (EP) szakbizottságai, majd a Bizottságnak meg kell szereznie az EP-képviselők szavazatát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.26)
Rozália Gănciulescu