Ungaria va pune în toamnă pe agenda europeană aderarea României în spațiul Schengen și cu frontierele terestre

Ungaria, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, va pune în toamnă pe agenda europeană aderarea României în spațiul Schengen și cu frontierele terestre.

Premierul ungar Viktor Orbán a declarat astăzi, în discursul susținut la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că speră să fie și un vot favorabil până la sfârșitul anului.

Reporter: Premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat, printre altele, că omenirea se află în cursul unor schimbări majore, care vor contura o nouă lume, menționând că schimbarea ordinii mondiale este un proces care a pornit din Asia, zonă care va deveni centrul definitoriu al lumii, deoarece are atât avantaje economice și demografice, cât și tehnologice și financiare.

În context, a menționat că Europa are nevoie de o strategie pentru a face față acestor schimbări. Referindu-se la războiul din Ucraina, premierul Ungariei a avertizat că dacă Europa nu își va schimba poziția și nu va avea o politică a păcii, iar dacă Donald Trump va câștiga alegerile prezidențiale în Statele Unite, atunci Europa va trebui să recunoască înfrângerea și să plătească prețul acestei aventuri.

Cât privește România, Viktor Orbán a menționat că după întâlnirea avută anul trecut cu omologul său la București, relațiile bilaterale au făcut progrese, în special în plan economic. Orbán a mai menționat că în toamnă, Ungaria, care a preluat șefia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, va pune pe agendă aderarea României la spațiul Schengen, exprimându-și speranța că va exista un vot în favoarea acesteia./dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iulie