EURONEWS: Primii piloți de F-16 pregătiți la centrul Fetești, România, și-au finalizat cursurile

Primii piloți de F-16 pregătiți la centrul din Fetești, România, și-au finalizat cursurile, iar acum sunt „gata de misiune”, adică pregătiți să intre în misiune. Este vorba despre șapte piloți români care și-au început pregătirea în noiembrie anul trecut, când centrul a devenit operațional. Ceremonia de absolvire a avut loc la baza aeriană Borcea, în cadrul căreia au fost organizate zboruri demonstrative ale avioanelor F-16.

„O tranziție complexă, dar care s-a încheiat cu succes”

„Hollywood” este unul dintre piloții care au finalizat pregătirea: a acumulat aproape 500 de ore de zbor în cei șapte ani în care a operat avioane MiG-21, iar acum a trebuit să urmeze un curs pentru a putea pilota F-16. „Tranziția, așa cum au explicat și instructorii mei, este destul de dificilă, însă am depășit-o cu brio, cel puțin în opinia noastră. După cum știți Mig-21 este o aeronavă din Est, iar filosofia de zbor a unei aeronave din Vest este puțin diferită. Cu toate acestea, noi pe Mig-21 am zburat întotdeauna conform standardelor NATO, așa că foarte probabil pentru noi, tranziția a fost mult mai ușoară decât va fi pentru piloții altor națiuni”, a spus pilotul Forțelor Aeriene Române.

El și cei șase colegi ai săi sunt acum „pregătiți pentru misiune” și, prin urmare, vor începe să piloteze avioanele în escadrilele care le-au fost alocate. Pe lângă cursurile teoretice, s-au antrenat pe simulator, iar din luna ianuarie au început să zboare alături de instructori. Au urmat apoi zborurile neînsoțite, în timpul cărora au simulat toate tipurile de lupte.

Suntem foarte mândri de ei. Elevii au finalizat programul cel mai dificil pentru un aviator militar, iar aeronava cu mai multe roluri face ca acest antrenament să fie de departe cel mai dificil pe care l-am făcut până acum”, a explicat Wizard, un instructor de la Lockheed Martin. „Toți cursanții au simulat lupte atât cu F-18 Hornet, cât și cu Typhoon. Așa că în fața voastră se află un grup de luptători care vor proteja suveranitatea României și vor fi parteneri importanți pentru NATO”, a adăugat pilotul.

200 de ore de teorie, 500 de ore de simulator și 400 de zbor

Piloții români au finalizat rapid peste 200 de ore de pregătire teoretică, peste 500 de ore de antrenament pe simulator și peste 400 de ore de zbor, iar acum pe deplin pregătiți pentru toate tipurile de misiuni”, a comentat Gabriel Nicușor Anghel, consilier al ministrului Apărării. Potrivit lui Kathleen Kavalec, ambasadorul SUA în România, „piloții nu au învățat doar cum să opereze un avion de luptă modern, ci și să folosească inteligența echipei în timp ce executau tactici de zbor aer-aer și aer-sol”.

România are acum o escadrilă de luptători F-16 cu care armata desfășoară misiuni de poliție aeriană, dar care au fost ridicați de la sol și pentru supraveghere în timpul ultimelor atacuri ale Rusiei asupra porturilor ucrainene de pe Dunăre. Avioanele au o rază de acțiune de peste 500 de kilometri și sunt permanent în alertă pentru a răspunde oricăror amenințări din spațiul lor aerian.

Primele 9 din cele 32 de avioane second-hand achiziționate de guvernul norvegian au fost livrate recent României, iar celelalte vor sosi in curând. Odată cu înființarea centrului european de pregătire în România, se urmărește ca pregătirea piloților, care până acum au fost nevoiți să urmeze cursuri în alte țări, să fie mai rapidă și mai eficientă. Lockheed Martin, producătorul F-16, a angajat instructorii, în timp ce națiunea europeană a pus la dispoziție infrastructura necesară.

La rândul lor, Forțele Aeriene Olandeze au pus la dispoziția centrului de instruire pentru pregătirea piloților 14 avioane de acest tip, 7 simple și 7 cu două locuri. „Cu sute de avioane de vânătoare F-16 care operează în Europa, aceste aeronave rămân un punct de referință pentru armata NATO, deoarece permit misiunile comune de apărare ale Alianței și asigură protecția spațiului nostru aerian”, a declarat Frank St. John, director executiv al companiei producătoare de arme Lockheed Martin.

Centrul de pregătire Fetești este capabil să antreneze chiar și piloți care nu au pilotat niciodată avioane de luptă.

https://it.euronews.com/my-europe/2024/07/29/romania-pronti-i-primi-piloti-di-f-16-addestrati-al-centro-di-fetesti

Articol de Mihaela Barbu

Traducerea: Cătălina Păunel/RADOR RADIO ROMANIA

EURONEWS (Italia) 29 iulie 2024