De la misiunea de pace, diplomația internațională a dobândit putere (Péter Szijjártó)

De la misiunea de pace, diplomația internațională a dobândit putere, a declarat luni ministrul ungar de externe pe pagina sa de Facebook.

Péter Szijjártó a scris: în sfârșit, tot mai mulți oameni vorbesc între ei, iar aceasta este o veste bună, pentru că drumul către pace este prin negocieri. În ultimele zile, la întâlnirea țărilor din Asia de Sud-Est, miniștrii de externe ai Chinei și ai Statelor Unite au purtat discuții, iar ministrul de externe al Rusiei a discutat cu omologul său sud-coreean.

Potrivit lui Péter Szijjártó, ar fi bine ca europenii să observe toate acestea, dar se pare că „înțelegerea este mai lentă aici…”. Şi ministrul polonez de externe Radosław Sikorski „rămâne la provocare”, a scris şeful diplomaţiei ungare, adăugând că, desigur, s-a obişnuit cu asta, din moment ce stau unul lângă altul în Consiliul Afaceri Externe al UE. Acum, însă, Radosław Sikorski, „a trecut peste o nouă limită şi a minţit” când a susținut că ministrul ungar al afacerilor externe și al comerțului a susținut cu entuziasm „propunerea sa fără sens”, potrivit căreia următoarea întâlnire informală a miniștrilor de externe ai Uniunii Europene să aibă loc în Ucraina. În schimb, adevărul este că imediat după ce a făcut propunerea și-a exprimat protestul la reuniune, iar întâlnirea nici măcar nu va avea loc în Ucraina, a explicat Péter Szijjártó, menţionând: „iar noi continuăm să lucrăm la restabilirea securității pe termen lung a aprovizionării noastre cu petrol”, motiv pentru care luni dimineață am avut o conversație telefonică cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov și ministrul slovac de externe Juraj Blanar.

Péter Szijjártó a subliniat că menține în continuare ferm poziția, conform căreia Ucraina acționează împotriva acordului de asociere cu UE „când amenință securitatea aprovizionării noastre cu energie”.
„Totodată, analizăm constant posibilele soluții juridice și tehnice care asigură continuitatea alimentării noastre cu petrol, independent de interdicția de tranzit ucraineană”, a scris ministrul ungar de externe pe pagina sa de socializare./rganciu/csimion

https://hirado.hu/belfold/cikk/2024/07/29/szijjarto-peter-a-bekemisszio-ota-erore-kapott-a-nemzetkozi-diplomacia

HIRADO.HU – 29 iulie