2024. július 31

Az egészségügyi minisztérium további 200 millió lejt különített el a kórházak jelentősebb egészségügyi sürgősségi eseteire

Az idén összesen több mint 500 millió lejt irányítottak át a Kiemelt Akcióprogramba, amelyet az intenzív osztályra került kritikus betegek, a stroke-ot, traumát, akut szívinfarktust vagy súlyos égési sérülést szenvedő betegek kezelésére forditanak. A minisztérium közleményében megjegyzi, hogy a stroke-betegek esetében 90%-kal, az akut szívinfarktust szenvedő betegek kezelésére 45%-kal egészitették ki a költségek fedezését, mig az intenzív terápia költésgvetése 50%-kal bővültek. Az Egészségügyi Minisztérium által lebonyolított Kiemelt Akcióprogram, az Országos Egészségbiztosítási Ház mellett, közvetlenül a romániai kórházakat finanszírozza.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Az Európai Ügyészség több csalási ügyben is figyelmeztette Romániát

Az Európai Ügyészség (EPPO) bukaresti irodája közölte, hogy egy 4,3 millió eurós, európai és hazai támogatásokkal kapcsolatos csalás ügyében emelt vádat négy gyanúsított ellen, akik állítólag olasz maffiacsoportokkal kapcsolatban álló bűnszervezet tagjai. Az EPPO tájékoztatása szerint a vádlottak bűnszervezetet alkotva hamis garancialeveleket adtak ki európai uniós alapokból finanszírozott projektek kedvezményezettjeinek. A garancialevelekben azt állították, hogy esetleges károk ellen biztosítják be a projekteket, és ezekért cserébe nagy pénzösszegeket kaptak. Az ügyészek szerint a négy gyanúsított a Cseh Köztársaságban és Lettországban bejegyzett cégek nevében tevékenykedett. Ezek a cégek nem jogosultak garancialevelek kibocsátására és nem rendelkeznek a biztosított károk fedezéséhez szükséges pénzügyi forrásokkal. A hamis dokumentumok felhasználásával illetéktelen kezekbe került mintegy 4,3 millió euró, zömében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból és a Regionális Operatív Program kereteiből, állítja az EPPO. Ha a bíróság vétkesnek találja őket, a vádlottakra 4 évtől 15 évig terjedő börtönbüntetést róhatnak ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

A románokat 30 nappal a személyi igazolványuk, útlevelük vagy jogosítványuk lejárta előtt értesítik

Ezen okumentumok kibocsátával kapcsolatos eljárásokat online, a kormányzati felhőplatformon lehet majd elvégezni, mondotta Bogdan Ivan digitalizációs miniszter, megjegyezve, hogy a jövő év elejére e szolgáltatások egy része valószinüleg elérhető lesz, amely számos eljárás könnyit majd meg, mivel csökkenti a bürokráciát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

A TAROM ideiglenesen felfüggesztette bejrúti járatait

A TAROM társaság felfüggesztette a líbiai fővárosba, Bejrútba tartó, és onnan induló  csütörtöki és pénteki járatait, a közel-keleti feszültség fokozódása és a Külügyminisztérium ama határozott figyelmeztetése nyomán, hogy a románok kerüljék e térségbe történő utazást, közölte a nemzeti légi üzemeltető. A TAROM azt ajánlja minden érintett utasnak, hogy további költségek nélkül vegyék fel a kapcsolatot a társasággal az utazás későbbi időpontra történő átütemezése érdekében. Ugyanakkor az utasoknak lehetőségük van a repülőjegy árának visszatérítését is kérni. Ami a Líbiában tartózkodó románokat illeti, a hatóságok azt tanácsolják, hogy regisztrálják jelenlétüket a bejrúti román nagykövetségen, és felelősségteljesen mérlegeljék az ország elhagyásának lehetőségét, amíg kereskedelmi járatok és utazási útvonalak állnak rendelkezésre.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)

Az idei év első felében több mint 250 román esett az embercsempészet áldozatául

Az idei év első felében több mint 250 román esett az embercsempészet áldozatául, számuk jelentősen megnőtt a tavalyi évhez képest, amikor 160-an áldozatról tudtak. Az esetek közel felében fiatalokról van szó. A jelenség megelőzésére az Országos Emberkereskedelem Elleni Ügynökség újabb kampányt indított „Egészséges választás a biztonságos jövőért” címmel. Az intézmény szóvivője, Mihaela Drăguş megjegyezte: A Dinamo klub sikeres sportolóinak segítségével szeretnénk támogató és bátorító üzeneteket közvetíteni a fiataloknak, sikeres modelleket szertnénk figyelmükbe ajánlani, mint például David Popovici, aki szintén csatlakozott a kampányhoz. Az embercsempészetnek leginkább a fiatalok vannak kitéve, akik kevés élettapasztalattal rendelkeznek, viszont vannak álmaik, amelyeket rövid időn belül akarnak megvalósítani és emiatt elfogadják a munka-, kapcsolat-, utazási és sok más ajánlatokat, azonban az úgymond lehetőségek végül kizsákmányoláshoz vezetnek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.31)
Rozália Gănciulescu