Ministerul de Finanţe a pus în dezbatere publică proiectul de modificare a Codului Fiscal

Ministerul de Finanţe a pus astăzi în dezbatere publică proiectul de modificare a Codului Fiscal. Acesta prevede inclusiv introducerea unui cod numeric fiscal personal pentru persoanele fizice, care să fie folosit la cumpărături şi plata taxelor.

Codul va permite Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală să verifice tranzacţiile efectuate şi, în cazul achiziţionării unor produse scumpe, dacă persoana poate justifica banii folosiţi. Cătălin Purcaru are mai multe detalii.

Reporter: Practic, numărul unic de identificare fiscală ar urma să fie utilizat de persoanele fizice în declarațiile fiscale și în facturi, ca arenativă la codul numeric personal. Scopul este pentru protejarea datelor personale, prin evitarea utilizării CNP-ului în diverse sisteme.

Recent, premierul Marcel Ciolacu spunea că nicio măsură fiscală nu va mai fi aprobată de Guvern în lipsa consultării cu mediul privat și societatea civilă. Ministerul de Finanțe a transmis că decizia de a pune în dezbatere publică proiectul de act normativ vine în urma discuțiilor ministrului Marcel Boloș cu reprezentații mediului de afaceri. Cele două părți au stabilit un termen de 20 de zile pentru eventuale propuneri de modificare a proiectului.

Documentul Ministerului de Finanțe mai prevede scăderea plafoanelor de încasări și plăți în cazul celor cu popriri pe conturi, mijloace de comunicare mai facile cu reprezentanții legali ai mediului de afaceri pentru informarea periodică privind situația financiară și simplificarea procedurilor de valorificare a bunurilor sechestrate și confiscate./geftene/lalexandrescu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 iulie