Stare de alertă extremă în Israel de teama unui atac al Iranului

Este stare de alertă extremă în Israel de teama unui atac al Iranului, după uciderea astăzi, lângă Teheran, a liderului politic al Hamas, Ismail Haniyeh, pentru care sunt bănuite serviciile israeliene. Laurenţiu Văduva, cu ultimele informaţii.

Reporter: Lumea musulmană a protestat cu indignare după uciderea lui Haniyeh şi există tot mai multe semne de întrebare cu privire la şansele unui armistiţiu în Gaza. Premierul Benjamin Netanyahu a convocat astăzi Cabinetul de Securitate şi, potrivit unor surse, şi ambasadele Israelului din străinătate ar fi întărit măsurile de protecţie.

Israelul nu a comentat moartea lui Haniyeh, dar liderul suprem al Iranului, ayatollahul Khamenei, a spus că ţara sa are datoria de a răzbuna uciderea acestuia, deoarece s-a petrecut pe teritoriul iranian. A acuzat inclusiv Statele Unite, ca aliat al Israelului. Un înalt oficial Hamas a spus că toate opţiunile cu Israelul au eşuat şi nu a rămas decât lupta.

Uciderea lui Haniyeh are loc într-un context de tensiuni deja amplificate de recenta asasinare, de către Israel, a unui important comandant militar al Hezbollah, în replică la un atac cu rachetă care a ucis 12 tineri pe Înălțimile Golan. Dotat cu un arsenal militar impresionant, Hezbollahul a promis o replică dură, după ce în ultimele luni a intensificat atacurile asupra Israelului. Şi Hamas spune că moartea lui Haniyeh va aduce confruntările la un nou nivel.

Numai implementarea Rezoluţiei 1701 a ONU va împiedica un război cu Hezbollahul, susține Israelul. Egiptul şi Qatarul, mediatori internaționali, au declarat că noua situaţie poate complica eforturile de armistiţiu în Gaza şi aducerea acasă a ostaticilor israelieni. Miniştrii britanici de externe şi al apărării au mers acum în Qatar pentru noi încercări de pace. /geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 31 iulie