2024. augusztus 1

Társadalmi vitára bocsátották az adótörvénykönyvet módositó tervezetet

A módositások egyik eleme a természetes személyek adóazonosító kódjának bevezetése, amely a vásárláshoz és az adófizetéshez használható. A kód lehetővé teszi az Országos Adóhatóságnak a lebonyolított tranzakciók ellenőrzését, illetve egy biozonyos összeg igazolását drága termékek vásárlása esetében. Gyakorlatilag az egyedi adóazonosító számot a természetes személyek az adónyilatkozatok kitöltésekor és a számlákon használják majd, a személyi szám (CNP) alternatívájaként. A cél a személyes adatok védelmezése a CNP különböző rendszerekben történő felhasználásának elkerülésével.
A Pénzügyminisztérium nemrég közölte, hogy a szabályozó rendelkezés-tervezetet azt követően bocsátották társadaémi vitára, hogy Marcel Boloș miniszter megbeszélést folytatott ez irányban az üzleti szféra képviselőivel. A felek 20 napi határidőt tűztek ki az esetleges projektmódosítási javaslatok benyújtására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Hatályba lépett az elektromos termékek javítására vonatkozó európai irányelv

Hatályba lépett az elektromos termékek előnyös fogyasztói áron történő javítására vonatkozó európai irányelv, az uniós tagállamoknak két év áll rendelkezésükre, hogy igazodjanak az előiráshoz. Az elektromos és háztartási gépek gyártóinak ezentúl úgy kell tervezniük a készülékeket, hogy azok a vevők számára kedvezőbb költségekkel javíthatók legyenek a szavatossági idő lejárta után is. Az irányelv célja a fenntartható fogyasztás ösztönzése, ami azt jelenti, hogy a készülékek hosszabb élettartamúak lesznek és olcsóbban javíthatók, és ezáltal csökken a környezetszennyezés és az ipar felesleges erőforrás-felhasználása is. Az irányelv azt is előírja, hogy a gyártóknak minden készülékhez biztositaniuk kell olyan kézikönyvet, amely részletezi a meghibásodott és cserélhető alkatrészek költségét. Ezenkívül előírja a javítóközpontokat feltüntető európai platform létrehozását is. Az európai államok remélik, hogy e koncepció új munkahelyek teremtését is ösztönzi majd, a javítóközpontoknak köszönhetően, és összességében a javítás révén az európai gazdaságnak kevesebb erőforrásra lesz szüksége, mivel a termékek élettartama hosszabb lesz, megszűnik a termelés egy része és a környezetszennyeződés is csökken, ami a Zöld Paktum egyik célkitűzése.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Nagyváradon koncertezik idén novemberben Andrea Bocelli

Andrea Bocelli olasz tenor a Nagyvárad Arénában lép fel 2024. november 17-én. Az eseményt a nagyváradi polgármesteri hivatal és a Visit Oradea egyesület szervezi. A szervezők szerint a Nagyvárad Arénában megrendezésre kerülő koncert része annak az eseménysorozatnak, amellyel Andrea Bocelli 30 éves zenei karrierjét ünnepli.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

Az idén elkészül a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi út első szakasza

Idén elkészül a Craiova-Piteşti gyorsforgalmi út első szakasza, nyilatkozta tegnap, Craiován, Marcel Ciolacu miniszterelnök, mgjegyezve, hogy a 17 kilóméternyi nagysebességű autópálya csatlakozik majd a már elkészült 77 kilométer hosszú sztrádához. A miniszterelnök Sorin Grindeanu közlekedési miniszter kíséretében az Olt-völgyébe is ellátogatott, hogy a Nagyszeben-Piteşti autópálya szakaszon a kivitelezési munkálatok megkezdése előtt ellenőrizze a szükséges erdőirtás helyzetét. Sorin Grindeanu ez alkalommal elmondta, hogy az Olt-völgyi forgalom a jövő héten, augusztus 9-én visszatér a normális kerékvágásba.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)

A román külügyminisztérium figyelmeztette az állampolgárokat a nemrégi izraeli események nyomán

A külügyminisztérium „határozottan ajánlotta” a román állampolgároknak, hogy minden izraeli turista- vagy zarándokutat halasszanak el egy későbbi időpontra, mivel előzetes figyelmeztetés nélkül romolhat a biztonsági helyzet a térségben, ami Izrael szárazföldi és légi határátkelőinek lezárásához is vezethet. A szaktárca ugyanakkor az tanácsolja a román állampolgároknak, hogy amennyiben az Izraelben való tartózkodásuk nem feltétlenül szükséges, térjenek vissza Romániába, amíg még a biztonsági feltételek ezt lehetővé teszik. Mint hozzáfűzte, bizonyos esetekben korlátozhatják a diplomáciai képviseletek beavatkozási lehetőségeit, ezért az állampolgárok saját felelősségükre utazhatnak Izraelbe. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.01)
Rozália Gănciulescu