MEDIAPOOL: Comisia Europeană a „întredeschis uşa” pentru finanțarea hidrocentralelor de lângă Nicopole și Turnu Magurele

Proiectul din perioada socialistă, care a fost reluat deja în primul mandat al formaţiunii Cetăţeni pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB) în anul 2009, pentru construire unui complex pe Dunăre între orașul bulgăresc Nicopole și oraşul românesc Turnu Măgurele, care să producă energie electrică din cursul fluviului, a reușit să câştige teren în fața Comisiei Europene. Acesta a trecut cu succes o evaluare și este inclus, împreună cu alte două proiecte ale țărilor membre, în Lista proiectelor transfrontaliere de energie regenerabilă a Uniunii Europene.

Se așteaptă aprobarea finală a listei și publicarea acesteia în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Includerea în această listă a proiectului Companiei Naționale de Electricitate și al Hidroelectrica din România îl apropie de posibilitatea de a primi bani nerambursabili pentru un studiu de fezabilitate în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei, iar dacă acesta va avea sens din punct de vedere economic, se vor cere bani şi pentru construirea instalaţiei. Care va fi valoarea studiului de fezabilitate și ce fonduri vor fi solicitate din partea mecanismul european nu este indicat în comunicatul de presă recent al Companiei Naţionale de Electricitate.

Complexul are în vedere centrale hidroelectrice pe două canale care utilizează tehnologii de ultimă generație și o instalație de stocare a energiei electrice produse de capacitate mare. Nu au fost specificați punctual parametri privind capacitatea celor două hidrocentrale de pe partea bulgară și română, dar conform intenţiilor anterioare ar fi trebuit să fie de 400 MW fiecare.

„Proiectul pune accent pe sustenabilitatea mediului și pe producția de energie din surse regenerabile, răspunzând în același timp nevoilor populației și industriei locale”, arată Compania Naţională de Electricitate.

Implementarea acestui proiect va sprijini angajamentul comun al Bulgariei și României de a accelera atingerea obiectivelor UE în domeniul energiei sustenabile și de a promova cooperarea regională, servind drept model pentru cooperarea internațională în domeniul infrastructurii sustenabile. Beneficiile complexe suplimentare ale proiectului sunt transportul rutier, conectivitatea feroviară și energetică, condițiile îmbunătățite pentru navigaţie și prevenirea inundațiilor, mai precizează compania bulgară. Cu cele trei idei noi aprobate săptămâna trecută, lista proiectelor hidrocentralelor prioritare transfrontaliere are deja opt intenţii. O parte dintre acestea au primit deja finanțare în 2023 și 2024.

https://www.mediapool.bg/ek-otkrehna-vratata-za-finansirane-na-ruslovi-vets-krai-nikopol-i-turnu-magurele-news361735.html

Traducerea: Mirela Petrescu

MEDIAPOOL (Bulgaria) – 1 august