Decizii aprobate în şedinţa de guvern

Realizator: Nicoleta Turcu – Vor fi reguli mai stricte pentru cei care vor să fie asistenți maternali. Guvernul a aprobat ieri o ordonanță cu noi măsuri pentru protecția și siguranța copiilor aflați în grija asistenților maternali. Mai exact, sunt introduse condiții mai riguroase de pregătire, venituri și vârstă pentru persoanele care pot avea grijă de copii. Tot ieri, Executivul a aprobat fonduri de miliarde pentru investiții în infrastructură și în fabricii de procesare a alimentelor. Detalii, în relatarea semnată de Andrei Șerban:
Reporter: Proiectul drumului expres Bacău-Piatra Neamț, în lungime de 51 km, a primit o finanțare de peste nouă miliarde de lei, în special din fonduri europene. Un alt proiect care va fi finanțat este drumul de legătură Pucioasa-Fieni, care este o investiție de peste 680 de milioane de lei, tot din fonduri europene. În domeniul agriculturii, este vorba de o schemă de ajutor de stat intitulată „Investalim”, unde statul va contribui cu peste 2 miliarde de lei, a precizat premierul Marcel Ciolacu:
Marcel Ciolacu: Sunt eligibile investiții de peste 4,5 miliarde de lei, din care ajutorul de stat este de aproape 2,7 miliarde. Interesul major al antreprenorilor arată un parteneriat real între guvern și mediul de afaceri pentru dezvoltarea producției locale. Asta înseamnă construirea unor noi fabrici sau dezvoltarea celor existente în procesarea cărnii, uleiului, a fructelor, a zahărului, sau în morărit și panificaţie.
Reporter: Și tot ieri, guvernul a adoptat noul statut al asistentului maternal, care prevede ca testarea acestora să fie făcută numai de specialiştii statului şi nu de firme particulare, așa cum este acum. O altă noutate stabilește ca un asistent maternal să aibă maximum 47 de ani pentru a primi un copil de câteva zile şi, asta pentru că atunci când copilul va împlini 18 ani, asistentul lui va avea vârsta pentru a se pensiona./RADOR RADIO ROMÂNIA/lcoman/lalexandrescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 august)