Despăgubirile pentru pierderile provocate de seceta din acest an în agricultură le vor fi plătite fermierilor în octombrie

Despăgubirile pentru pierderile provocate de seceta din acest an în agricultură le vor fi plătite fermierilor în octombrie, spune ministrul agriculturii, Florin Barbu.

El a explicat că suma minimă pentru un hectar va fi de 200 de euro şi astfel, agricultorii vor avea bani pentru campania de toamnă. Culturile din peste 2 milioane de hectare sunt compromise de seceta pedologică din această vară.

Autorităţile atrag însă atenţia că există riscul ca unii fermieri să piardă acest sprijin dacă monitorizarea prin satelit de la APIA arată că nu sunt îndeplinite condiţiile de întreţinere a acestora. În Bistriţa-Năsăud au fost identificate sute de astfel de situaţii, a precizat Marius Daraban, director adjunct al Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Marius Daraban: Începând din 2023 se fac controale prin satelit la absolut toți fermierii din țară. Deci, în urma tuturor controalelor, sunt fermieri care au fost eliminați de la plată – 623 de fermieri neautorizați. Micile suprafețe împădurite de pe marginile blocurilor fizice sunt excluse. Și uite așa, încet-încet, scade suprafața care poate fi solicitată la plată./geftene/csimion

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 4 august