IDF a descoperit un tunel suficient de încăpător pentru accesul mașinilor la frontiera dinspre Gaza spre Egipt (YnetNews)

Duminică, Armata israeliană (IDF) a anunțat că trupele sale au descoperit un tunel înalt de 3 metri pe Coridorul Philadelphi, suficient de încăpător pentru a fi traversat de mașini. Tunelul a fost descoperit săptămâna trecută și va fi distrus de forțele din cadrul Corpului de Inginerie odată ce Armata va finaliza o analiză a tunelului și a puțurilor care duc la acesta, precum și a altor infrastructuri subterane. Armata a transmis că cel puțin 20 de tuneluri, unele care duceau dinspre Fâșia în Egipt, se aflau încă în zonă, după ce inițial au spus că aproximativ 35 de tuneluri și 200 de puțuri au fost descoperite când forțele au preluat controlul zonei.
Printre cererile Israelului în cadrul negocierilor privind încetarea focului și eliberarea ostaticilor se numără prezența israeliană continuă de-a lungul coridorului Philadelphi unde a fost găsit și acest tunel, în pofida afirmațiilor egiptenilor, care susțin că toate tunelurile care duceau din Gaza au fost descoperite și blocate. Un tunel similar a fost descoperit de trupe în partea de nord a Fâșiei Gaza la sfârșitul anului trecut. Tunelul era la o adâncime de aproximativ 60 de metri în subteran, includea puțuri care duceau către zonele din apropierea graniței cu Israel și putea adăposti mii de luptători Nukhba (forțe de elită din cadrul Hamas, n.red.).
Sistemul de tuneluri a fost săpat în secret sub comanda lui Mohammed Sinwar, fratele liderului Hamas Yahya Sinwar. În tunelul descoperit în nordul Fâșiei Gaza, trupele au găsit documentație video filmată de-a lungul anilor, inclusiv un clip care îi arată pe Sinwar și fratele său rulând jeep-ul prin tunel, în timp ce o echipă de ingineri adusă de la Khan Younis îi informa despre componentele tunelului./cstoica/dstanesc

(https://www.ynetnews.com/article/bjj811laya – 4 august)