2024. augusztus 5.

Az Olimpiai Játékok mai versenynapján is rajthoz állnak román sportolók

Az amerikai küldöttség áll az éremtáblázat élén a párizsi olimpián a tegnapi, kilencedik hivatalos versenynapja után. Az amerikai sportolók összesen 19 arany-, 26 ezüst- és 26 bronzérmet szereztek, őket követi Kína 19 arany-, 15 ezüst- és 11 bronzéremmel, valamint Franciaország 12 arany-, 14 ezüst- és 18 bronzéremmel. Románia egy helyet visszaesett a 13. helyre, összesen hét éremmel, három arannyal, három ezüsttel és egy bronzzal. A párizsi olimpián ma hat sportágban indulnak román sportolók: atlétikában, művészi tornában, birkózásban, pólóban, asztaliteniszben és vitorlázásban. (Radio România Actualităţi)

Mennyit ér egy olimpiai érem, mennyit kapnak a győztesek?

Összesen 329 érmet osztanak ki a párizsi olimpián, a világ figyelmének középpontjában álló globális eseményen. A közszolgálati rádió Párizsból jelentkező tudósítója, Daniela Coman a rádió reggeli hírműsorában elmondta, mennyit ér egy olimpiai érem, és milyen előnyökkel jár győzni az olimpián.

Riporter: Egy aranyérem elkészítése körülbelül 950 euróba kerülne, ami drágább, mint a korábbi versenyeken, mivel az arany ára emelkedett a sok országot sújtó infláció közepette. A sportolók teljesítményükért kapott jutalmak messze meghaladják ezt az összeget. A legbőkezűbb jutalmak a hongkongi érmesekre várnak: 720 000 euró az aranyért, 355 000 euró az ezüstért és 177 000 euró a bronzért. Meg kell jegyezni, hogy sok ország megemelte a díjak összegét a 2020-as tokiói olimpiához képest, Franciaország például 15 000 eurót tett hozzá az olimpiai bajnokoknak kijáró díjazáshoz, így az aranyérmesek 80 000 eurót kapnak. Az ezüstérmesek 40 000 eurót, a bronzérmesek pedig 20 000 eurót kapnak. A Párizsban érmet szerző román sportolók aranyéremért 140 000 eurót, ezüstéremért 100 000 eurót, bronzéremért 60 000 eurót kapnak. (Radio România Actualităţi)

Érmét bocsát ki a jegybank George Matei Cantacuzino születésének 125-ik évfordulója alkalmából

A Román Nemzeti Bank (BNR) hétfőn ezüstérmét bocsátott ki, amelynek témája George Matei Cantacuzino születésének 125. évfordulója. Az érme előlapján a Mogoșoaia-palota látható, amelynek felújításában George Matei Cantacuzino részt vett, körívben a „ROMÁNIA” felirat, Románia címere, a „10 LEI” névérték és a kibocsátás éve „2024”. Az érme hátlapján az arckép, George Matei Cantacuzino neve, születésének, illetve halálának az éve: „1899” és „1960”, valamint a „125 ÉVE SZÜLETETT” felirat látható. A „125 éve született George Matei Cantacuzino” ezüstérmék Romániában vannak forgalomban. Ezek az érmék a Román Nemzeti Bank bukaresti, kolozsvári, constanțai, dolji, iasi-i, iași-i és temesvári regionális fiókjain keresztül kerülnek a numizmatikai piacra. (Radio România Actualităţi)

Feljövőben az idegenforgalom

A romániai turizmus az idei év első hat hónapjában 3%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Az Országos Statisztikai Intézet (INS) ma közzétett adatai szerint az év eleje óta mintegy 5,8 millió személyt regisztráltak a szálláshelyeken, akiknek közel 20%-a külföldi. Az idei év első hat hónapjában több mint 11 millió vendégéjszakát jelentettek a szálláshelyeken, ami mintegy 3%-kal több, mint a tavalyi év azonos időszakában. Az átlagos tartózkodási idő két nap volt a román turisták esetében, a külföldi turisták esetében pedig valamivel hosszabb. A legtöbb külföldi nyaraló Németországból érkezett, több mint 100 ezren, őket követte Olaszország és az Egyesült Államok. (Radio România Actualităţi)

A nyári szezon eddigi legforgalmasabb hétvégéje zárult tegnap

Mintegy 170 000 nyaraló tartózkodott az elmúlt hétvégén a román tengerparton. A szálláshelyek lefedettségi aránya több mint 85 százalékos volt. Továbbra is a szállodák a legnépszerűbbek, a turisták közel 60%-a ezeket részesíti előnyben. Ami a tengerparton töltött időt illeti, a románok 54%-a az 5-7 napos tartózkodást választotta, és továbbra is a személygépkocsi marad a tengerpartra való utazás fő eszköze – írta meg a közszolgálati rádió konstancai csatornájának honlapja. (Radio România Actualităţi)

RADOR – Székely Ervin