Infecţia cu virusul West Nile poate fi de cele mai multe ori asimptomatică sau poate fi confundată cu o răceală, potrivit medicilor

Infecţia cu virusul West Nile, transmisă prin înţepătura de ţânţar Tigru Asiatic, poate fi de cele mai multe ori asimptomatică sau poate fi confundată cu o răceală, atrag atenţia medicii.

Pentru prevenirea îmbolnăvirii este importantă implicarea autorităţilor locale pentru luarea măsurilor necesare eliminării ţânţarilor. Două cazuri de infecţii cu virusul West Nile au fost raportate recent, în ţara noastră, unul în Bucureşti şi celălalt în judeţul Mureş.

Reporter: Directorul medical al Institutului Matei Balș, doctor Adrian Marinescu, spune că de cele mai multe ori sunt raportate infecțiile cu virusul West Nile care dau complicații.

Adrian Marinescu: În general, infecția pune probleme și vine cu forme complicate la persoanele care au un sistem imunitar deficitar, persoanele în vârstă, cei care au boli cronice, adică cei care au niște motive în spate care să facă în așa fel încât virusul să devină mai agresiv și să se ajungă la niște complicații care să le pună realmente viața în pericol. Din păcate, neexistând vaccin și nefiind niciun tratament specific, până la urmă, lucrurile pe care trebuie să le fac se referă la modul în care previn înțepătura de țânțar. Nu e suficient să mă protejez eu individual. Ar trebui ca autoritățile să aibă grijă și să vină printr-un program absolut consecvent și urmărit în dinamică, în așa fel încât să ne protejeze țânțari.

Reporter: Recomandările pentru populație sunt evitarea expunerii la țânțari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, utilizarea de substanțe chimice repelente pentru țânțari, utilizarea de plase de protecție la ferestre, îndepărtarea recipientelor de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie./apostelnicu/ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august