Numărul maşinilor electrice din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere semnificativă anul trecut, de 50%

Numărul maşinilor electrice din Uniunea Europeană a înregistrat o creştere semnificativă anul trecut, de 50%, dar procentul acestora în parcul auto comunitar rămâne scăzut. Bogdan Isopescu transmite din Bruxelles.

Reporter: Creșterea achizițiilor de autoturisme electrice este spectaculoasă dacă ne uităm la ultimii cinci ani. În 2018, numărul acestora a reprezentat sub un procent din achiziție, în timp ce anul trecut mașinile electrice au reprezentat 14,6% din achiziții. Însă față de stocul total al mașinilor din Uniune, autoturismele electrice reprezintă puțin, doar 1,7 procente.

Cel mai bine stă Danemarca stat care are o proporție de 7,1 procente din totalul parcului auto. Urmează Suedia, Luxemburg și Olanda, ultima cu cinci procente. România are aproximativ 0,5 procente și este pe locul 20 în Uniunea Europeană.

14 state din spațiul comunitar sunt la sub un procent. Cel mai slab stau Cipru, Grecia și Polonia fiecare cu 0,2 procente. Diferențele între state vin nu doar din veniturile cetățenilor, dar și din politicile guvernamentale. Există state care oferă subvenții pentru aceste achiziții./ctuluc

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august