2024. augusztus 6.

A katolikus és az ortodox keresztények ma ünneplik az Úr színeváltozását

Ez Jézus keresztre feszítése előtti isteni fényben való megjelenésére emlékeztet a Tábor-hegyen. Az evangéliumok szerint a színeváltozás tanúi, Péter, Jakab és János apostolok nem győzték nézni Jézus ragyogó arcát, és egy hangot hallottak az égből, amely arra biztatta őket, hogy engedelmeskedjenek Isten Fiának. A keresztény teológia ezt a pillanatot olyan gesztusként értelmezi, amellyel Jézus meg akarta erősíteni tanítványait abban a hitükben, hogy ő a Messiás. A színeváltozás napján a közszolgálati rádió kulturális csatornája és a közszolgálati televízió „Antena Satelor” (Falvak antennája) csatornája élőben közvetíti a szentmisét a bukaresti Radu Voda kolostorból 10 órától. (Radio România Actualităţi)

Román energiaügyi miniszter: Románia beleegyezése nélkül nem épülhet meg a Vaskapu III vízi erőmű

Sebastian Burduja a Vaskapu III. vízerőmű építésére vonatkozó szerbiai projektre utalva kijelentette, hogy Románia nem fog kompromisszumot kötni a Vaskapu I. és II. vízerőművek villamosenergia-termelésével kapcsolatban. Kifejtette, hogy nemrég nyilvánosságra hozták a Szerbia területén lévő vízerőmű megvalósíthatósági tanulmányának előzetes adatait, és hozzátette, hogy a román fél semmilyen körülmények között nem akarja befolyásolni a másik két blokk villamosenergia-termelését. Az energiaügyi minisztérium május 23-i sajtóközleményében megemlítette, hogy a Vaskapu III. vízerőmű belgrádi projektje jelentős hatással lehet a környezetre és a hajózhatóságra, többek között a román oldalon is, ezért közös munkacsoportokban széles körű megbeszélésekre van szükség. „Románia beleegyezése nélkül semmilyen ilyen törekvés nem kezdődhet el” – mondta Sebastian Burduja miniszter. (Radio România Actualităţi)

Kampányfogásként értékeli a Szociáldemokrata Párt (PSD) a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökének egy jobboldali kormányra vonatkozó kijelentéseit

Nicolae Ciucă esetleges jobboldali kormányra vonatkozó kijelentései Paul Stănescu PSD-főtitkár szerint a választási kampány részei. Szerinte jól működik a jelenlegi, Marcel Ciolacu által vezetett kormány. Ugyanakkor szerinte Ciolacunak minden esélye megvan arra, hogy Románia elnöke legyen. Paul Stănescu meg van győződve arról, hogy Marcel Ciolacut az augusztus 24-re tervezett kongresszuson újraválasztják pártelnöknek, de az még nem dőlt el, hogy indul-e az elnökválasztáson. (Radio România Actualităţi)

Elérte az egymilliárdos határt a garanciális visszavételi rendszer keretében gyűjtött göngyöleganyagok száma

Ezt a környezetvédelmi miniszter jelentette be egy online bejegyzésben. Mircea Fechet arra is rámutatott, hogy a műanyag a leggyakrabban használt csomagolóanyag, és most, a forradalom óta először a nagy PET-feldolgozók már nem importálják ezt az anyagot, mivel a garanciális visszaváltási rendszer (SGR) elegendő nyersanyagot biztosít. Az idei cél 3,2 milliárd újrahasznosított csomagolóanyag, és a miniszter optimista, mert – mint mondta – a románok reakciója elképesztően jó volt, ő pedig hálás és büszke mindenki elszántságára és erőfeszítésére. (Radio România Actualităţi)

Felfüggeszti közel-keleti járatait a román légitársaság

A TAROM közleményben jelentette be, hogy a jelenlegi fejlemények és a közel-keleti biztonsági helyzet romlása miatt mától augusztus 12-ig felfüggeszti a Tel-Avivba, Ammánba és Bejrútba induló és onnan induló járatait.

A TAROM kezdetben csak a Bukarest-Bejrút útvonalon függesztette fel a járatokat, a Külügyminisztérium által kiadott libanoni utazási riasztást követően.

Az utasok külön költség nélkül átütemezhetik utazásukat egy későbbi időpontra, vagy kérhetik a repülőjegyük árának visszatérítését – áll a közleményben. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin