Revista presei internaționale, 7 august 2024

Desemnarea partenerului de listă al candidatei democrate în cursa pentru Casa Albă canalizează atenția presei internaționale. Kamala Harris l-a ales marţi pe Tim Walz drept viitor vicepreședinte, transmite canalul France24, care remarcă faptul că, la doar trei luni distanță de alegeri, „perechea” are puțin timp să se facă cunoscută și să-i convingă pe alegători. Numărul doi desemnat ar urma să-i permită Kamalei Harris să cucerească un electorat mai larg decât cel care deja înclină spre ea și să o ajute să-și compenseze punctele slabe. Vicepreședinta a avut la dispoziție doar două săptămâni pentru a face alegerea, în vreme ce acest proces de selecție durează în general luni de zile, după lovitura de trăsnet a retragerii candidaturii lui Joe Biden, pe 21 iulie, mai precizează canalul francez de știri.
The Atlantic subliniază că, deși Walz este un membru foarte respectat al partidului, fiind și șeful Asociației Guvernatorilor Democrați, pe plan național nu prea era cunoscut până de curând. Alegerea constituie întrucâtva o mutare îndrăzneață a Kamalei Harris contra curentului opiniei populare, care-l favoriza pe guvernatorul din Pennsylvania, Josh Shapiro. Faptul că, înainte de a intra în politică, Walz a fost vreme îndelungată profesor de școală publică îi conferă aerul omului de rând.
Un portret al candidatului democrat regăsim și în paginile ziarului italian L.Unita: „un om pragmatic și disponibil”. Puţin cunoscut cu adevărat în afara granițelor statului Minnesota al cărui guvernator este, acest sexagenar are un background atipic, fiind profesor de geografie și antrenor de fotbal american.
Tot din Statele Unite, NEWSWEEK notează că Harris conduce acum în toate sondajele importante efectuate la nivel național. „Mai toate sondajele relevă faptul că, prin comparație cu Biden, ea a recuperat din distanța față de Trump începând din data de 21 iulie, când actualul președinte a ieșit din cursă. În pofida avansului doamnei Harris, campania se prezintă încă strânsă, potrivit sondajelor, care au estimat că șansele lui Harris de a câștiga votul Colegiului Electoral din noiembrie sunt de 50,5%, iar șansele sale la nivelul populației ar fi de 66%.

Comunitatea internațională este angajată într-o cursă contra cronometru pentru a evita o escaladare militară, Teheranul și aliații săi promițând să răspundă la asasinarea liderului Hamas în Iran și a liderului militar al Hezbollah săptămâna trecută în Liban, notează La Libre Belgique. Liderul Hezbollah din Liban a declarat marți că gruparea sa pro-iraniană și Iranul sunt „obligaţi să riposteze” faţă de Israel, „oricare ar fi consecințele”.
La rândul său, Hamas a anunțat că Yahya Sinwar, șeful aripii militare a organizației, îi urmează în funcție lui Ismail Haniyeh, care conducea aripa politică. Informația a fost raportată de Times of Israel și de rețeaua Al Jazeera. Numirea sa la conducerea Hamas vine într-un moment în care o escaladare a războiului din Orientul Mijlociu pare iminentă. Yahya Sinwar este considerat arhitectul atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului și a fost desemnat „terorist” de către Uniunea Europeană. Procurorul Curții Penale de la Haga a cerut un mandat de arestare pentru el – împreună cu Benjamin Netanyahu și ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant – pentru crime de război și crime împotriva umanității legate de războiul din Fâșia Gaza. Pe de altă parte, Israelul este în alertă de aproape o săptămână, așteaptă riposta promisă de Iran și aliații săi. Netanyahu e pregătit să escaladeze în Orientul Mijlociu, după cum avertizează Financial Times, care crede că premierul a sesizat o ocazie de a promova interesele Israelului în regiune și de a-și cimenta propria poziție pe plan intern. Uciderea lui Haniyeh demonstrează că Netanyahu nu e interesat să negocieze cu Hamas o încetare a focului în schimbul ostaticilor. Desigur, premierul ar prefera să nu sacrifice ostaticii, însă nici eliberarea lor nu ocupă vreun loc de frunte în strategia lui. El a respins deja mai multe variante de acorduri susținute de comandanții lui din sfera securității, iar Haniyeh era principalul intermediar între negociatorii internaționali – SUA, Qatar, Egipt – și decidenții Hamas din interiorul Fâșiei Gaza.

Încheiem cu un calup de știri din domeniul turistic. ”Guvernul italian ar vrea să mărească cu până la 25 de euro taxa turistică”, titrează Il Fatto Quotidiano, detaliind că noua taxă ar porni de la o sumă de până la 5 euro, pentru o noapte de cazare care costă mai puțin de 100 de euro și ar putea ajunge până la un maxim de 25 de euro pe zi în cazul hotelurilor de lux (adică pentru cele în care se plătește peste 750 de euro pe noapte). Inițiativa, care ar putea fi adoptată de guvernul italian chiar în zilele următoare, se lovește de opoziția afacerilor din turism, care exprimă îngrijorarea că o creștere a taxei turistice va afecta un sector cu una dintre cele mai mari contribuții la PIB-ul italian, mai scrie Il Fatto Quotidiano.

 – Bulgaria, în schimb, se laudă cu o stațiune situată ”pe locul 1 în clasamentul celor mai ieftine vacanțe de familie”, după cum scrie publicația Sega, citând un clasament realizat de firma britanică Post Office Travel Money. Concret, stațiunea Sunny Beach a reușit să devanseze destinația turcească Marmaris, care anul acesta s-a clasat pe locul al doilea în topul vacanțelor cu buget redus din cauza unei creșteri semnificative a prețurilor în Turcia. Studiul, care este realizat în parteneriat cu compania de turism TUI, a comparat prețurile a 10 bunuri și servicii de bază în 16 stațiuni europene populare pentru britanici. Sunny Beach este singura stațiune bulgară din sondaj.

– Grecia este reprezentată cu patru destinații, Spania, Portugalia și Italia – tot cu câteva, iar Cipru, Croația, Malta și Turcia doar cu câte o stațiune pe plajă, mai scrie Sega. De la Atena, agenția publică de știri a Greciei observă o diminuare a turiștilor români din zona Pieria, cunoscută pentru destinații populare precum Paralia Katerini sau Riviera Olimpului. ”Pe drumurile din Pieria sunt semnificativ mai puține mașini cu numere de înmatriculare românești în acest an”, ”iar gradul de ocupare a hotelurilor s-a redus cu 25%-30% în luna iulie, din cauza scăderii numărului românilor care au venit în regiune”, notează agenția ateniană de știri, citându-l pe președintele Asociației Hotelierilor din Pieria, Iraklis Tsitlakidis. Potrivit acestuia, ”în ultimii ani, România a fost pe primul loc în lista principalelor țări de proveniență a turiștilor din Pieria”, iar anul acesta se estimează o scăderea cu circa 40% a numărului de sosiri pe cale rutieră din România, o scădere pe care antreprenorii din turism o pun pe seama neintegrării României și cu granițele terestre în spațiul Schengen. ”Probabil că românii au preferat anul acesta să călătorească cu avionul, fără formalități de lungă durată, către destinații care nu erau la fel de ușor de vizitat înainte”, opinează Iraklis Tsitlakidis, care speră că prevederile Tratatului Schengen vor fi aplicate pentru transporturile rutiere de la începutul anului 2025 sau chiar mai devreme, posibil din octombrie.

Ruxandra Lambru