Un detaşament al Forţelor Aeriene Spaniole va executa, alături de militarii români, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO

Realizator: Cătălin Gomboș – Un detaşament al Forţelor Aeriene Spaniole va executa, împreună cu militari ai Forţelor Aeriene Române, misiuni de Poliţie Aeriană Întărită sub comandă NATO. Piloţii spanioli au preluat ştafeta, la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, de la cei britanici şi finlandezi, şi timp de patru luni, vor patrula în regiunea Mării Negre, pentru a asigura securitatea spaţiului aerian al României şi al NATO. Corespondentul Radio România Actualităţi, Sorin Cealera, transmite.
Reporter: Piloții spanioli se află la cea de-a treia rotație la „Mihail Kogălniceanu”, unde NATO a dislocat forțe aliate din 2014, de la anexarea ilegală a Crimeei, pentru a asigura securitatea în zona Mării Negre, un spațiu cu provocări mai complexe după invazia Federației Ruse în Ucraina. După ce au zburat în ultimele patru luni alături de britanici și finlandezi, piloții români vor executa misiuni de poliție aeriană întărită pe Flancul estic al Alianței, în perioada următoare, alături de spanioli.
Comandor Nicolae Crețu, comandantul Bazei 57 Aeriene „Mihail Kogălniceanu”: Principalul obiectiv este acela de descurajare. Rezultatul muncii fiecăruia dintre militari se concretizează.
Reporter: Detașamentul spaniol, alcătuit din 150 de militari, piloți și personal tehnic și opt aeronave F-18 Hornet, a primit certificarea din partea Centrului NATO de Operații Aeriene Combinate de la Torrejón.
Locotenent-colonel Rafael Iceaso, comandantul detașamentului: Am arătat determinarea spaniolilor de a contribui la protejarea spațiului aerian al NATO, alături de aliați. Avem avioane performante și suntem foarte bine pregătiți pentru această misiune.
Reporter: Forțele Aeriene Spaniole vor asigura următoarele două rotații, un alt detașament iberic urmând să preia ștafeta în noiembrie, pentru alte patru luni, la „Mihail Kogălniceanu”./RADOR RADIO ROMÂNIA/rpatulea/lalexandrescu

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 august)