Douăzeci și patru de Grand Slam, șapte Masters, o Cupă Davis, aur olimpic și, în curând, un muzeu. Serbia se pregătește să construiască o clădire dedicată lui Novak Djokovic la Belgrad, a anunțat marți președintele acesteia.
„Tocmai am avut primele discuții privind construcția Muzeului Novak Djokovic, care va fi o nouă atracție pentru oraș”, a declarat Aleksandar Vucic.
„Mallorca are un muzeu Rafael Nadal. Vom avea grijă să arătăm ce a făcut Djokovic pentru țara noastră, în timp ce atragem turiști”, a adăugat președintele, în speranța că muzeul se va deschide în 2027. „Novak este mai mare decât Nadal”.
Novak Djokovic, jucătorul care a petrecut cel mai mare număr de săptămâni la rangul de numărul 1 mondial, acum numărul 2, este de multă vreme un idol în Serbia, unde tenismenul care locuieşte acum în Monaco revine regulat. Rareori ratează o ocazie de a-și declara dragostea pentru țara sa, stârnind uneori controverse, ca la Roland Garros în 2023 când a spus că Kosovo, o fostă provincie sârbă independentă din 2008, era „inima Serbiei”.
„N-aș fi putut niciodată să renunț la visul meu, acela de a câștiga această medalie de aur, așa cum poporul sârb a crezut întotdeauna în mine”, a scris tenismenul pe Instagram, marți, după prima sa încoronare olimpică, la 37 de ani.
„Chiar dacă eu sunt cel care dețin această medalie, vreau ca fiecare sârb să știe că ea ne aparține tuturor. Să reprezint națiunea noastră este cea mai mare onoare din lume”, a adăugat el. (www.afp.com – 7 august)/rcostea

RADOR RADIO ROMÂNIA (8 august)