Marea Britanie ia măsuri în eventualitatea unor noi revolte rasiste în weekend

Marea Britanie menține mii de polițiști specializați la datorie în eventualitatea izbucnirii unor revolte rasiste la sfârșitul săptămânii, iar guvernul a declarat că ia în considerare înăsprirea reglementărilor privind companiile de media sociale după zile de tulburări provocate de dezinformarea online.

Premierul britanic Keir Starmer a declarat că numărul suplimentar de polițiști și justiția rapidă au descurajat persoanele pe care le-a numit „huligani de extremă dreapta”, dar a precizat că autoritățile vor rămâne în stare de alertă maximă şi pentru alte probleme.

Atacurile rasiste și turbulenţele au vizat în principal musulmanii și migranții. Geamurile hotelurilor care găzduiesc solicitanți de azil au fost sparte, iar moscheile au fost lovite cu pietre. Cei implicați în revolte ar putea fi duşi în fața instanțelor, a spus Keir Starmer, menționând că au fost deja pronunțate ceea ce el a numit „sentințe semnificative”. „Aceasta este o parte foarte importantă a mesajului pentru oricine se gândește să se implice în alte tulburări”, a declarat el reporterilor în timpul unei vizite la un centru de comandă al poliției din Londra.

Nu este clar câte adunări ale extremei drepte sunt planificate sau dacă acestea vor avea loc. Potrivit grupului Stand Up to Racism, sunt prevăzute aproximativ 40 de contrademonstraţii pentru sâmbătă./mbaciu/eradu

REUTERS – 9 august