THE WALL STREET JOURNAL: Hunter Biden și tranzacția din România

Dosare din instanță oferă noi detalii și sunt în continuare legate de proces

Deși președintele Biden se pregătește să plece de la Casa Albă, procesul fiului său, Hunter, pe tema impozitelor, merită observat. Miercuri, în instanță, în timpul unor discuții anterioare procesului, consilierul special David Weiss a oferit o imagine utilă a presupuselor afaceri ale lui Hunter cu un român care apare cu inițialele G.P. și care, în țara sa, făcea obiectul unei anchete pe teme de mită.

Funcționarii federali afirmă că acesta ar fi crezut că serviciile lui Hunter ar fi putut căuta să influențeze o serie de birouri ale guvernului SUA în privința anchetei penale a lui G.P. și, în consecință, să pună capăt anchetării lui G.P. Potrivit acelorași documente, se pare că „acuzatul și partenerii săi de afaceri au ajuns să contacteze o serie de oficiali ai guvernului, respectiv, din cadrul Departamentului de Stat al SUA”.

Potrivit documentelor, Hunter a primit 1 milion de dolari. „Temându-se că demesurile sale de susținere ar putea avea repercusiuni asupra tatălui său, Hunter și asociații săi au circulat fondurile printr-un birou care „ar fi putut oferi servicii de administrare a unor proprietăți imobiliare din România”. Acest aranjament „ascundea adevărata natură a activității sale în serviciul lui G.P.”.

Fascinant! Potrivit unor știri, aceste detalii ar avea legătură cu un român, pe nume Gabriel Popoviciu. Conform unei note a lui Weiss, la proces, funcționarii federali nu intenționează să spună că Hunter a primit niște compensații pentru niște acțiuni ale tatălui său, cu impact asupra politicii naționale sau internaționale. Guvernul mai spune că nu va susține că Hunter ar fi încercat „să îi furnizeze niște bani lui Joe Biden”.

Totuși, toată această poveste miroase încă urât, chiar daă am presupune că președintele Biden se uita de fapt într-o altă direcție. Hunter este judecat pentru că nu și-a plătit impozitele, nimic nefiind legat direct de activitatea sa în serviciul omului de afaceri străin. Dar ce i-au spus românului Hunter și asociații săi, astfel încât acesta să aibă impresia că ei ar putea trage niște sfori în birourile federale?

Hunter Biden se află de multă vreme în prim-planul știrilor politice și, în consecință, republicanii nu ar avea nimic de câștigat dacă ar face din el un subiect în campania lor. Dar dosarele confirmă că fiul președintelui făcea afaceri profitând de statutul tatălui său și s-a îmbogățit din asta, ceea ce ar fi putut deveni o problemă în cazul în care tatăl lui ar mai fi candidat.(Editorial).

https://www.wsj.com/opinion/hunter-biden-romanian-deal-court-filing-david-weiss-gabriel-popoviciu-4a5fd853

Traducerea: Alexandru Danga

THE WALL STREET JOURNAL (SUA) – 9 august