2024. augusztus 12.

A csalók már rámozdultak arra, hogy ezen a héten kezdődik a nyugdíjhatározatok kiosztása

A bűnözők ismét megpróbálják kihasználni az idősek jóhiszeműségét. Rendőrségi források olyan esetekről számoltak be, amikor a nyugdíjasok üzeneteket vagy akár telefonhívásokat kaptak ismeretlen személyektől, akik megpróbálták átverni őket. Az Országos Nyugdíjfolyósító Intézet felhívja a figyelmet a bűnözők módszereire.

A részletekről a közszolgálati rádió reggeli hírműsorában Adriana Leu riporter számolt be: Az utóbbi időben olyan hírek láttak napvilágot, hogy a nyugdíjpénztár tisztviselői arra kérik a kedvezményezetteket, hogy nyissanak bankszámlát, hogy az újraszámolt nyugdíjak kifizetésekor a pénz könnyebben elérhető legyen számukra, majd közlik e számlák adatait. Ilyen körülmények között az Országos Nyugdíjpénztár (CNAS) arra kéri a nyugdíjasokat, hogy ne vegyenek tudomást az ilyen üzenetekről, ne adják meg személyes adataikat, és minden csalási kísérletet jelezzenek a hatóságoknak. A kedvezményezettekkel való kapcsolattartás csak hivatalos úton történhet, telefonon, SMS-ben vagy közösségi oldalakon nem – írta honlapján az intézmény. Az Országos Nyugdíjpénztár és a területi hivatalok odafigyelnek a kedvezményezettek személyes adatainak biztonságára és a nyugdíjasoknak történő kifizetések zavartalanságára. Ezért ne adjanak át bizalmas adatokat ismeretlen személyeknek telefonon, és csak hivatalos kommunikációs csatornákat használjanak. Egyébként az újraszámított nyugdíjhatározatok kiosztása ezen a héten kezdődik a Román Postán keresztül. A határozatokat tartalmazó borítékokat a postás közvetlenül a jogosultaknak adja majd át, aláírásuk alapján. Ha nem találják otthon, akkor azok a nyugdíjasok, akik a postaládájukban találják az értesítést, néhány napig a helyi postahivatalban vehetik át az újraszámítási határozatot. A területi nyugdíjközpontok csak akkor fizetik ki a nyugdíjjogosultságot a bankszámlára, ha a kedvezményezettek ezt kérik, szabványos kérelem alapján. Soha nem kérik fel erre a nyugdíjasokat.

Az újraszámított nyugdíjak, kifizetése szeptember 1-jétől kezdődik. (RADOR – Románia Rádió)

Júliusban enyhén emelkedett az inflációs ráta

A júniusban mért 4,9%-ról 5,4% ismét, 5,4%-ra módosult az infláció mértéke. Ezt ma közölte az Országos Statisztikai Intézet (INS). Az elmúlt 12 hónap során az élelmiszerek 1,71%-kal, a fogyasztási javak 6,92%-kal, a szolgáltatások pedig 8,52%-kal emelkedtek. Az emelkedést a Nemzeti Bank (BNR)szakértői várták, de szerintük véletlenszerű, mivel a jegybank legutóbbi előrejelzése szerint az infláció az év végére 4%-ra csökken. Az INS ma tette közzé a nettó átlagbér új értékét is, amely júniusban közel 5200 lej volt, 12,5%-kal magasabb, mint 2023 júniusában. (Radio România Actualităţi)

A lakosságtól hitelez az állam

A Pénzügyminisztérium augusztus 12-én, hétfőn „Tezaur” (Kincstár) néven új állampapír-kibocsátást indít, egyéves futamidővel, 5,8%-os kamattal, illetve hároméves futamidővel, 6,6%-os kamattal. Az értékpapírokat szeptember 5-ig kizárólag magánszemélyek vásárolhatják meg, mind online, mind a kincstári irodákban vagy a Román Posta vidéki fiókjain keresztül. Átruházhatóak és előre visszaválthatóak, az értékpapírokba történő befektetésből származó bevétel pedig adómentes. A pénzügyminisztérium az állampapír-kibocsátással bevont pénzeszközöket a költségvetési hiány finanszírozására és az államadósság átütemezésére fordítja. (Radio România Actualităţi)

Jövő héten a román tengerpart déli részén nyaraló turisták ingyenes orvosi konzultációkat vehetnek igénybe

A vizsgálatokat a bukaresti Carol Davila Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem a Bőrgyógyászati, Endokrinológiai és Gyermekgyógyászati Társaságokon keresztül, a Védelmi Minisztérium és a Konstanca megyei Egészségügyi Igazgatóság (DSP) támogatásával biztosítják. Holnap kezdődik a fővárosi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem által szervezett „Fogadd el, hogy egészséges vagy” prevenciós kampány, amely augusztus 12-17. között 36 rezidens orvost és szakorvost mozgósít a Fekete-tenger partján fekvő öt üdülőhelyen. A tavalyi kampány során több mint 4700 ember részesült szakorvosi konzultációban, és számos esetben derült fény a nem diagnosztizált bőrgyógyászati vagy szívbetegségekre. A vizsgálatok holnap reggel 9 órakor kezdődnek Olimp, Neptun, Jupiter, Saturn és Mangalia települések strandjain. (Radio România Actualităţi)

Székely Ervin